Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?

Početkom ovog meseca u Londonu su krunisani Čarls i Kamila. Od dana krunisanja, Kamila više ne koristi titulu kraljice supruge i postala je samo - kraljica.

Život

Izvor: index.hr

Utorak, 30.05.2023.

19:42

Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?
Foto: EPA/NEIL HALL

Mnoge je zanimalo šta će se dogoditi sa Kamilom i njenom titulom ako nadživi supruga Čarlsa i dočeka dan da njen posinak Vilijam dođe na britanski presto. Budući da Kamila u tom slučaju neće biti majka kralja, ona neće moći da nosi titulu kraljice majke koju je nosila majka Elizabete II., takođe Elizabeta.

U scenariju u kojem bi Čarls umro pre svoje supruge, Vilijam bi istog trenutka postao kralj, a njegova maćeha Kamila bi dobila titulu Queen Dowager, odnosno kraljice udovice.

Sve udovice kraljeva imale su status kraljice udovice, ali budući da je većina njih bila majka kralja koji je presto dobio nakon smrti oca, titula se nije koristila još od 19. veka i kraljice Adelaide, koja je bila udovica Vilijama IV. Titulu je nosila za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja je na prestolu nasledila svog strica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: