Vesti -

Osnovna škola u Šapcu zabranila mobilne telefone: "Mera u cilju suzbijanja nasilja" VIDEO

Tragedije koje su pogodile Srbiju navele su mnoge od nas na razmišljanje o tome da li smo negde pogrešili kada su deca u pitanju i šta može da se ispravi?

Izvor: B92/Prva
Podeli
Foto: LStockStudio/Shutterstock
Foto: LStockStudio/Shutterstock

U emisiji "Jutro" jedna od tema je bila i jedna osnovna škola u Šapcu koja je zabranila upotrebu mobilnih telefona svojim učenicima. Postavljalo se pitanje kako su đaci prihvatili ovu odluku i kako se u školi kontroliše da li neko ipak krši pravilo.

Odlukom škole Laza K. Lazarević, uz saglasnost roditelja, doneta je ta odluka. Prošlo je sedam dana od donošenja odluke, a pomoćnik direktora je objasnio celu situaciju.

"Ova mera je zapravo preventivna u cilju suzbijanja nasilja, s posebnim akcentom na digitalno nasilje. Prvi efekti su vrlo pozitivni, učenici su na odmorima upućeniji jedni na druge, razgovaraju, naš cilj je da im razvijamo drugarstvo, toleranciju i empatiju. Pored ovoga, još jedna bezbednosna mera je instaliranje video interfona u školi, dakle radi bezbednosti svih učenika i zaposlenih, imamo komunikaciju sa svakim ko dolazi u školu."

"Učenici smeju da donesu telefon u školu, a i pored toga, u svakom trenutku mogu da se jave roditeljima iz kancelarije pedagoga, psihologa. Škola je obezbedila i jedan mobilni telefon koji će biti dostupan sve vreme svakom učeniku, ako je to potrebno. Komunikacija između roditelja i učenika nikako nije onemogućena", izjavio je Nikola Tanasić, pomoćnik direktora.

Za nepoštovanje ove mere su predviđene i sankcije, koje podrazumevaju oduzimanje mobilnog telefona, a potom i smanjenje ocene iz vladanja. Zasad je ova škola jedina koja je donela ovakvu odluku.

Ceo prilog pogledajte u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu