Preminula Tina Tarner

Pevačica Tina Tarner preminula je danas u 83. godini.

Život

Izvor: Guardian

Sreda, 24.05.2023.

20:40

Preminula Tina Tarner
Foto: Profimedia

U saopštenju su rekli:

"Tina Tarner, "Kraljica rokenrola' umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj. Sa njom svet gubi muzičku legendu i uzor".

Ona je poslednjih godina bila zdravstveno loše, a dijagnostikovan joj je rak creva 2016. i imala je transplataciju bubrega 2017. godine.

Zvezda rođena u SAD bila je jedna od najomiljenijih rok pevačica, poznata po svojoj harizmi na sceni i nizu hitova uključujući "Simply The Best", "Proud Mary", "Private Dancer", "What's Love Got to Do With It".

Tina Tarner, rođena kao Ana Mej Bulok u Tenesiju 26. novembra 1939. godine, bila je američka je soul, R&B, dance, disko, pop, rok pevačica, glumica, plesačica i kantautor. Nosila je titulu "kraljice rokenrola". Nagrađena je sa osam Grammy nagrada, a časopis "Rolling Stone" stavio je Tinu na listu Besmrtnika - najvećih izvođača svih vremena.

Tarnerova je pojačala formativnu ulogu crnkinje u rokenrolu, definišući tu eru muzike do te mere da je Mik Džeger priznao da je uzeo inspiraciju iz njenih snažnih, energičnih živih nastupa za svoju scensku ličnost. Posle dve decenije rada sa svojim nasilnim mužem, Ajkom Tarnerom, krenula je sama i – posle nekoliko neuspešnih početaka – postala je jedna od ključnih pop ikona 1980-ih sa albumom Private Dancer.

Njen život je zabeležen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u hvaljenom dokumentarnom filmu Tina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: