U Britaniji rođena prva beba sa troje roditelja

U Britaniji je rođena prva beba stvorena uz pomoć DNK troje ljudi, nakon što su lekari sproveli revolucionarni IVF postupak koji ima za cilj sprečavanje nasleđivanja neizlečive bolesti. U tehnici, poznatoj kao terapija mitohondrijskom donacijom (MDT), koristi se tkivo iz jajnih ćelija zdravih ženskih donora kako bi se stvorio embrion bez opasnih mutacija koje bi majke mogle da prenesu svojoj deci, piše Gardijan.

Život

Izvor: index.hr

Utorak, 09.05.2023.

23:27

U Britaniji rođena prva beba sa troje roditelja
Foto: Profimedia

Budući da se u embrionu kombinuju sperma i jajna ćelija bioloških roditelja s mitohondrijima iz jajašca donorke, dobijena beba ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala (oko 37 gena) od treće osobe.

Sve mitohondrije nasleđujemo od majke


Istraživanje MDT-a, koje je takođe poznato kao mitohondrijska zamenska terapija (MRT), započeli su u Ujedinjenom Kraljevstvu lekari Centra za plodnost u Njukaslu. Naučnici su hteli da pomognu ženama s mutiranim mitohondrijima da imaju decu koja neće naslediti genetske mutacije.

S obzirom na to da sve svoje mitohondrije nasleđujemo od majke, štetne mutacije mogu uticati na zdravlje dece. Neke se bebe mogu roditi zdrave jer su nasledile samo mali deo mutiranih mitohondrija, ali druge mogu dobiti daleko više takvih mutacija i razviti teške, progresivne i često smrtonosne bolesti.

Tehnika se sastoji od nekoliko koraka


Tehnika koju su razvili stručnjaci iz Njukasla se sastoji od nekoliko koraka. Prvo se spermom oca oplodi jajna ćelija majke i zdrave donorke. Zatim se iz jajne ćelije donorke uklanja osnovni genetski materijal i zamenjuje onim iz oplođene jajne ćelije para. Dobijena jajna ćelija ima puni set hromozoma oba roditelja, ali i zdrave mitohondrije donora. Zatim se ona usađuje u matericu.

Velika Britanija nije prva zemlja na svetu u kojoj je rođena beba putem ovog postupka, jer 2016. su američki lekari porodili prvo dete začeto uz pomoć MDT tehnike. Radilo se o ženi iz Jordana s mitohondrijskim mutacijama koje uzrokuju smrtonosnu bolest (Leighov sindrom). Pre tretmana, obavljenog u Meksiku, žena je imala četiri spontana pobačaja i dvoje dece. Jedno je umrlo sa šest godina, a drugo je živelo samo osam meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: