Vesti -

Neverovatno otkriće u regionu: Arheolozi pronašli potopljene ostatke puta starog 7.000 godina

Na lokalitetu kod Korčule su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sečiva i kamene sekire, kao i ostaci puta stari gotovo 7.000 godina.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pod morem pronašli ostatke puta starog gotovo 7.000 godina, saopšteno je.

Ispod naslaga morskog mulja, otkriven je put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčula, dodaje se.

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su široke četiri metara, a one su spajale veštački stvoreno ostrvo s obalom.

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj arheološkoj kampanji, celokupno naselje datirano je oko 4.900 godina pre Hrista. Ljudi su hodali ovuda, i to pre gotovo 7.000 godina, navodi se u saopštenju Univerziteta u Zadru.

Istovremeno, na drugom kraju ostrva Korčula, arheolozi Univerziteta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pokraj Vele Luke.

Kordinator istraživanja Igor Borzić primietio je čudne strukture u moru uvale, a arheološki tim koji roni na lokalitetu Soline, obavio je pregled središnjeg dela uvale Gradine i, na opšte oduševljenje, utvrđeno je na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovetnog naselja kao i na Solinama, ističe se u saopštenju.

Na lokalitetu su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sečiva, kamene sekire i delova mlina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu