Brus Vilis danas slavi 68. rođendan: Glumac se dugo u tajnosti borio s teškom bolešću

Jedan od najpoznatijih holuvudskih glumaca, Brus Vilis danas slavi 68. rođendan. On je poslednjih nekoliko godina u fokusu medija zbog teške dijagnoze s kojom se bori, ali niko mu ne može osporiti doprinos filmskoj industriji.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2023.

17:00

Brus Vilis danas slavi 68. rođendan: Glumac se dugo u tajnosti borio s teškom bolešću
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Brus je rođen 1955. godine u Nemačkoj, ali odrastao je u Nju Džerziju. Njegova majka bila je Nemica dok mu je otac bio vojnik, Amerikanac, smešeten u bazi u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Premda je svoju prvu filmsku ulogu ostvario 1980. uz velikog Franka Sinatru u filmu "The First Deadly Sin", nikada nije potpisan na odjavnoj špici pa je priliku za prvi pravi glumački debi Vilis dobio filmom "Blind Date" (1987.) Blejka Edvardsa, u kojem je glumio uz Kim Bejsindžer, a dogodine je sarađivao s istim rediteljem na vestern-parodiji "Sunset". Oba su filma ostvarila osrednju zaradu, ali su bili značajni na putu stvaranja nove velike zvezde.

Nakon uspeha sa filmom "Umri muški", igrao je glavnu ulogu u drami Veterani kao vijetnamski veteran Emet Smit a takođe je dao i glas za bebu koja govori u filmu Gle ko to govori, i nastavku "Gle ko to govori 2".

.
Zanimljivo je da nikad nije bio prvi (pa ni drugi ni treći) izbor za ulogu ciničnog policajca. Ulogu su najpre ponudili Ričardu Giru, pa Alu Paćinu, zatim Arnoldu Švarcenegeru, pa čak i Burtu Rejnoldsu i Melu Gibsonu kao i Harisonu Fordu, ali svi su je odbili. Nakon toga su ulogu odbili i neki glumci s holivudske B-liste i tek su je onda, iz očaja, ponudili relativno nepoznatom Vilisu.

Lik znojavog muškarca u potkošulji koji se ničega ne boji, kojeg je Vilis istesao u prvom nastavku i koji je izveo većinu vratolomija u filmu, prometnuo ga je iz komičara u akcijskog junaka, a film je zaradio gotovo 140 miliona dolara. Kako je dostigao veliki komercijalni uspeh, kasnije su snimljena četiri nastavka, a četvrti i peti, slažu se fanovi, nikada nije trebalo da budu snimljeni.

U vreme velikog uspeha prvog nastavka serijala, krajem osamdesetih, Villis je ostvario i osrednji uspeh kao pevač, snimivši pop-blues album nazvan “The Return of Bruno”, koji je uključivao hit singl “Respect Yourself”.

Početkom devedesetih karijera mu je krenula nizbrdo nakon nastupa u nekoliko promašaja kao što su, između ostalih, “Vatromet taštine”, “Smrtonosna zona” i film u kojem je bio jedan od scenarista, “Hudson Hawk”. Nastupio je u glavnoj ulozi u erotskom trileru “Boja noći” (1994.) za koji kritika nije imala reči hvale pa je tek novi poticaj njegovoj karijeri dala sporedna uloga u “Paklenom šundu” Kventina Tarantina. Na velika vrata u Holivud se vraća glavnim ulogama u “Dvanaest majmuna” i “Petom elementu”.

No, krajem devedesetih karijera mu je opet pošla krivim smerom nakon nastupa u “Šakalu”, “Opasnoj šifri” i “Doručku šampiona”. Međutim, ponovno se vraća u utrku hitom “Armageddon”, najuspešnijim filmom te 1998., a dogodine je briljirao u “Šestom čulu”. Film je hvalila kritika, a ostvario je i komercijalni uspjeh te pomogao u podizanju zanimanja za Vilisovu karijeru. Jednom prilikom se pojavio u “Prijateljima” bez honorara jer je izgubio okladu od Metjua Perija, kolege iz filmova “Ubica mekog srca” i “Povratak ubice mekog srca”, ali 2000. je za to pojavljivanje u “Prijateljima” osvojio Emi za najboljeg gostujućeg glumca u humorističnoj seriji (glumio je oca mnogo mlađe devojke Rosa Gelera). Vilisu je nedavno dijagnostikovana frontotemporalana demencija, a njegova porodica javnost često obaveštava o njegovom stanju.

"Otkad smo objavili da Brus boluje od afazije u proleće 2022. njegovo stanje se pogoršalo i sada imamo jasniju dijagnozu " napisali su.

Uz Brusa je, pored njegove porodice, i njegova bivša supruga Demi Mur.

Brus je pre nego što se povukao iz glume bio svestan da mu zdravstveno stanje više nikada neće biti dobro pa je počeo preduzimati korake kako bi osigurao svoju porodicu.

i pre nego što je saopšteno da je Brus bolestan, u javnosti se šuškalo da ima određene probleme. Mat Eskandri, reditelj koji je zaslužan za nekoliko Vilisovih filmova, je rekao za strane medije:

"Da, to je istina, imao je i ranije probleme. Režirao sam četiri filma s njim pa znam iz prve ruke. Tužno je videti kako legenda kao što je Brus propada pred vašim očima. Video sam to dok sam radio s njim proteklih nekoliko godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: