Španska prestolonaslednica kreće na vojnu obuku

Španska prestolonaslednica Leonor će u avgustu ili septembru ove godine započeti trogodišnju vojnu obuku.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2023.

11:58

Španska prestolonaslednica kreće na vojnu obuku
Foto: EPA-EFE/Ballesteros

Dodala je da će najstarija kćerka kralja Filipa VI, koja u oktobru puni 18 godina, pohađati Opštu vojnu akademiju španske vojske u severoistočnom gradu Saragosi u akademskoj godini 2023.-24.

"Naslednica španskog prestola potom će provesti godinu dana u pomorskoj školi u severozapadnoj regiji Galiciji kao i godinu dana u Vazduhoplovnoj akademiji u jugoistočnoj regiji Mursiji" kazala je španska ministarka odbrane Margarita Robles, prenose agencije.

Nakon sastanka vlade ministarka je pojasnila kako Kraljevska palata smatra da Leonor "mora proći vojnu obuku, poput svog oca, kralja Filipa i kao što je to uobičajeno u ostalim parlamentarnim monarhijama".

"Poslednjih godina uložili smo znatne napore da bismo u oružane snage uključili i žene", rekla je ona. Princeza bi krajem maja trebalo da završi dvogodišnje obrazovanje na UWC Atlantik Koledžu u Velsu. Krene li očevim stopama, nakon što završi vojnu obuku pohađaće univerzitet u Španiji, a potom će magistrirati u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: