Vesti -

Naslikao papu Franju kao superheroja: Ulični umetnik doživeo procvat u karijeri

Karijera rimskog uličnog umetnika Mauricija Palote, doživela je nagli procvat kada je pre jedne decenije na zidu zgrade u Rimu naslikao papu Franju kao superheroja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Kako navodi Rojters, Palota, koji se potpisuje kao Maupalavio, proslavio se kada je pre 10 godina naslikao papu kao Supermena na zidu u rimskom naselju Borgo preko puta Vatikana.

Nakon nekoliko sati gradski radnici uklonili su mural, ali su ga televizijske ekipe i fotografi ovekovečili, što je Paloti dalo imidž autsajdera i pobunjenika, i tako doprinelo njegovoj popularnosti.

''Bilo je malo kockanje da ga prikažem kao potencijalnog superheroja, ali u isto vreme i kao čoveka, sa malo stomaka i šalom njegovog omiljenog fudbalskog tima koji izlazi iz torbe u kojoj nosi sve svoje hrišćanske vrednosti, sa naočarima... Tako da - veoma ljudski i veoma skroman superheroj'', rekao je Palota.

''Ono što me je odmah pogodilo kod njega bila je činjenica da je želeo da se nazove Franjo. To mi se dopalo, imenom nekoga ko može da obnovi Crkvu'', rekao je Palota, aludirajući na svetog Franju Asiškog.

Još jedan od njegovih murala prikazuje papu kao uličnog umetnika koji slika znakove mira na zidu, dok švajcarska garda pazi na policiju, navodi agencija.

Palota se sreo sa papom tri puta i rekao je da Franja ceni njegov rad toliko da mu je dao dozvolu da na zidu rimske dečije bolnice naslika mural, koji prikazuje papu i bolesnog dečaka u zasebnim invalidskim kolicima.

Uličini umetnik je papi poklonio zbirku svojih radova, a, kako je rekao, Franja se nasmejao kada je video jedan rad koji ga prikazuje kao okretnog perača prozora koji briše atmosfersko zagađenje u gradu.

''Malo sam predebeo da bih mogao da radim takve stvari'', navodno je rekao papa tom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu