Pitali smo AI ko su najpoznatiji Srbi na svetu i saznali da li je Tesla Srbin ili Hrvat

Veštačka inteligencija nam je otkrila ko su najpopularniji Srbi u istoriji i lista prilično iznenađuje. Sam odabir nije sporan, ali definitivno jeste redosled, naročito što se tiče rangiranja prve dve ličnosti.

Život

Izvor: Milana Petkoviæ

Četvrtak, 02.03.2023.

09:16

Pitali smo AI ko su najpoznatiji Srbi na svetu i saznali da li je Tesla Srbin ili Hrvat
Foto: Profimedia

Na prvom mestu je najbolji teniser sveta Novak Đoković, a tek nakon njega naveden je najuticajniji naučnik u istoriji Nikola Tesla (što automatski daje i odgovor na čuvenu dilemu "da li je Tesla Srbin ili Hrvat").

Ipak, činjenica da je Novak prvi mnogima može da deluje neobično s obzirom na to koliki je doprinos Nikole Tesle za razvoj celokupnog društva.

Kako se ljudi stalno pitaju da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat i o tome se vode žučne rasprave, trebalo nam je dodatno pojašnjenje od veštačke inteligencije o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.

"Nikola Tesla je bio etnički Srbin rođen u Austrijskoj imperiji, na teritoriji koja je današnja Hrvatska. U vreme njegovog rođenja 1856. region je deo Austrijskog carstva i kasnije Austrougarske. Dok je Teslina nacionalnosti srpska, njegovo rodno mesto je u modernom vremenu u Hrvatskoj, u kojoj je proveo veći deo svog detinjstva i ranih odraslih godina. Ipak, Teslina srpska baština i nacionalnosti su široko priznate i često se o njemu govori kao o srpsko-američkom pronalazaču i naučniku", presudila je veštačka inteligencija.
Foto: Printscreen
Takođe, interesantno je da je na trećem mestu režiser Emir Kusturica, a tek potom na red dolazi Mihajlo Pupin, te se čini da su u svetu mnogo interesantnije aktuelne ličnosti od naučnika koji su unapredili čitavo čovečanstvo.
Foto: Printscreen
Lista se nastavlja u istom maniru, pa tako ispada da je bivša teniserka Ana Ivanović popularnija od Milutina Milankovića, nakon koga na red dolazi Vuk Stefanović Karadžić.

Iza čoveka koji je zaslužan za reformu srpskog jezika, nalazi se bivši predsednik Srbije tokom čije vlasti smo preživeli bombardovanje Slobodan Milošević.

Nobelovac Ivo Andrić kog je, paradoksalno, veštačka inteligencija identifikovala i kao Hrvata, zauzeo je mesto iza Slobodana Miloševića, a odabir veštačke inteligencije na temu najpoznatijih Srba u svetu zaokružila je umetnica zaslužna za najpoznatije performanse na svetu Marina Abramović.

Jeste li saglasni sa redosledom imena na listi? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

425 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: