Srpski narodnjaci zabranjeni u Hrvatskoj: "Gradonačelnik me zvao pijan i j**** mi srpsku mater"

Mnogo interesovanja javnosti izazvala je odluka pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da zabrani koncert turbo-folka koji je u tom gradu trebalo da se održi 25. marta. Na koncertu je trebalo da nastupe Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović. Sada su žestoko reagovali organizatori koncerta koji navode kako im je Zoričić, osim što je zabranio koncert, sasuo niz uvreda u telefonskom razgovoru.

Život

Izvor: index.hr

Četvrtak, 23.02.2023.

12:54

Srpski narodnjaci zabranjeni u Hrvatskoj:
Ilustracija, foto: ATAImages/Amir Hamzagic/

Podsećanja radi, promocija Hiljadarka je sklopila ugovor o zakupu dvorane s trgovačkim društvom Pula Sport koje je vlasnik pulskog Doma sportova, no Zoričić je koncert zabranio.

Organizator koncerta: Zoričić mi se javio potpuno pijan, rekao je da ne želi srpska smeća u svom gradu

Sada su se oglasili iz Hiljadarke koja je organizovala koncert cajki u Puli. Direktor projekta Hiljardarke Mario Cindori poslao je saopštenje u kojem je teško optužio pulskog gradonačelnika Zoričića. Kako tvrdi, Zoričić mu je preko telefona psovao srpsku mater i rekao da ne želi srpsko smeće u gradu, prenose hrvatski mediji.

"Temeljem vaših mnogobrojnih poziva jer nam telefoni od juče ne prestaju da zvone, u razgovoru s advokatom, gospodinom Srđanom Simićem, odlučili smo da javno pošaljemo saopštenje i objasnimo hronologiju slučaja. Ujedno izražavamo neizmerno žaljenje što jedna vesela i tradicionalna zabavna, estradna priča mora da dobije ovakav epilog, ali radi istinitog informisanja javnosti, ne pada nam na pamet da bilo šta sakrijemo", naveo je on.

"Zabavni projekat 'Hiljadarka' u oktobru prošle godine potpisao je ugovor i zakupio sportsku dvoranu u Puli za koncert splitskog, hrvatskog pevača Duška Kuliša i njegove prijatelje pod nazivom 'Duško Kuliš & gosti'. Napravili smo sve potrebne pripreme, platili dvoranu po ugovoru, potpisali ugovore s izvođačima, zatražili radne dozvole za goste strance i krenuli u reklamu; sve na isti način kako već godinama radimo po celoj Hrvatskoj. Na dan kad smo Pulu oblepili plakatima, oko 21 sat uveče, zvao nas je uplašeni direktor pulske sportske dvorane, gospodin Mario Peruško i rekao da je upravo dobio poziv od besnog gradonačelnika Filipa Zoričića koji mu je doslovno naredio da bez obzira na ugovor, odmah otkaže taj koncert jer gradonačelnik ne želi, citiram, "srpska smeća" u svom gradu", dodao je on.

Zatim je istakao da je bio zatečen.

"Mene je poziv zatekao na putu, potpuno šokirao, rekao sam direktoru da ne mogu verovati šta slušam i da molim da me odmah spoji s gradonačelnikom kako bismo rešili eventualne nesporazume. Nakon što sam dobio direktan broj telefona, kontaktirao sam lično gradonačelnika na telefon. Javio mi se potpuno pijan i kad je čuo s kim razgovora, sasuo je svu salvu uvreda na moj račun. Pokušao sam mirno da razgovaram s gospodinom Zoričićem, ali on je urlao na mene na telefon, vikao i meni 'da ne želi srpska smeća u svom gradu' ", naveo je Cindori.

"Počeo nam je j***** srpsku mater"

"Pokušao sam da mu objasnim da je gospodin Duško Kuliš kultni hrvatski pevač, Dalmatinac, Splićanin, ali kad je u jednom trenutku počeo da mi 'j*** srpsku mater', prekinuo sam telefonski razgovor ne želeći uopšte na taj način da komunicira jer takav prostački način razgovora zaista ispod svakog nivoa. Ceo taj razgovor slušale su četiri osobe koje su sa mnom bile u restoranu, a koje će isto posvedočiti na sudu u tužbi koju upravo podiže naš advokat Srđan Simić iz Pule. Koristim ovu priliku da se još jednom u ime celog tima Hiljadarke izvinim našoj vernoj publici koja je kupila kartu jer u ovakvoj atmosferi i pod ovakvim linčom, koncert nažalost ne možemo da održimo. Izražavam veliko i iskreno žaljenje svim građanima Pule koji su nakon jednog problematičnog, poročnog gradonačelnika, sad dobili još goreg gradonačelnika, čoveka koji iz nama nepoznatog razloga mrzi Srbe i čak Hrvate optužuje da su 'srpska smeća' ", dodao je on.

Oglasio se i gradonačelnik

Kako navodi "Večernji list", u međuvremenu se ogradio i gradonačelnik Pule.

"Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj muzički žanr ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam doneo ovu odluku. Za ovaj događaj na vreme nismo znali ni resorna direktorka za društvene delatnosti i mlade, ni ja, inače bih odluku doneo ranije. Vest je do mene došla u trenutku kada se u Istarskom narodnom kazalištu obeležava 75 godina KUD-a Lino Mariani i sećanje na Nela Milotija, događaj koji je pokazao na koji način moramo čuvati građanski duh grada, kao i evropsku i mediteransku Pulu", rekao je Zoričić.

On je naveo da će taj grad da pormoviše "građanski identitet"

"Moja je dužnost da budem otvoren prema svima, a u javnom prostoru dok sam ja gradonačelnik, promovisaćemo i čuvati identitet građanske, evropske i mediteranske Pule sa svim njenim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrednostima. Pula je trenutno evropski 'hotspot' za koncerte. Leto u Areni donosi izvođače najvišeg svetskog ranga, kao što su Robi Vilijams, 'Imagine Dragons', Eros Ramacoti, 'Florence and the Machine'... Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo da budemo selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima", izjavio je Zoričić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

329 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: