Ragbi savez "kenselovao" Toma Džonsa

Horovi koji su do sada pre početka ragbi utakmica i tokom poluvremena pevali hit Toma Džonsa "Delilah" više neće izvoditi tu pesmu širom Velsa jer je i zvanično izbrisana sa spiska pesama Ragbi saveza Valsa (Welsh Rugby Union).

Život

Izvor: Headliner

Nedelja, 05.02.2023.

13:43

Ragbi savez
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Iako je portparol stadiona Principality rekao za Sky News da je pesma uklonjena sa spiska za izvođenje tokom poluvremena tokom međunarodnih utakmica još 2015., sada su potvrdili da se više sigurno neće pojavljivati. Međutim, nema još uvek zabrane za posetioce utakmica koji žele da pevaju tu pesmu.

Pesma "Delilah" postala je sporna pošto se digla buka oko zaista kontroverznih stihova te pesme koja govori o tome kako je devojka Dilajla izbodena nožem nakon što je njen ljubomorni suprug otkrio da ona flertuje s drugim muškarcem, a koji kasnije moli za oproštaj nad njenim mrtvim telom.
Tom Džons završio na vrhu UK charta i postao najstariji muzičar kome je to uspelo

Portparol Principality rekao je:

"WRU osuđuje porodično nasilje bilo koje vrste. Prethodno smo tražili savet od stručnjaka vezano za pitanje cenzuriranja pesme i uz dužno poštovanje svesni smo da je to problematično i uznemirujuće za neke obožavaoce zbog same teme pesme."

Velšanin Tom Džons komentarisao je takođe kontroverze vezane uz tekst pesme, i izjavio za Sky News da su ljudi pesmu shvatili previše doslovno, odbacivši tvrdnje da se trivijalizuje nasilje nad ženama.

Dafid Ajvan, čija se velška himna “Yma O Hyd” sada peva po stadionima, rekao je tim povodom:

"Pesma o ubistvu nastoji da banalizuje ideju ubistva žene. Šteta je što su ove reči sada uzdignute do statusa sekundarne nacionalne himne", rekao je on.

Međutim, on se protivi zabrani izvođenja te pesme:

"Zabrana pesama nije nešto što bih ikada zagovarao, čak i da je to moguće."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: