Pako Raban: Modna ikona, arhitekta i "lažni prorok"

Poznat kao Pako Raban, Francisko Rabaneda Kuervo je bio španski modni dizajner rođen 18. februara 1934. Promenio je tokove mode, a danas je iznenada preminuo.

Život

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

15:18

Pako Raban: Modna ikona, arhitekta i
Foto: EPA/MONSERRAT T. DIEZ

Njegova modna karijera počela je kada je usavršavao svoje veštine izrade nakita u Balensijagi, Dioru i Živanšiju.

Rabanova majka je bila šef krojenja u Balensijagi u Španiji. Kada je počeo Španski građanski rat, on i njegova majka su otišli ​​u Francusku.

Tamo je studirao arhitekturu i diplomirao 1964.

Godine 1965. Pako je započeo svoju dizajnersku karijeru izlažući liniju od dvanaest savremenih odevnih predmeta pod nazivom "Nenosivi".

Tada je predstavio svoju prvu haljinu napravljenu od plastike. Godine 1966. osnovao je sopstveni biznis i koristio materijale poput plastike, papira i metala za svoje osebujne i blistave dizajne.

Iako se njegovo početno obrazovanje sastojalo od arhitekture, postao je popularan kao 'l'enfant terrible' tokom 1960-ih u svetu trendova i mode.

Mnogi od njegovih dizajna imaju dodir arhitekte u sebi i to je ono što čini da se njegovi dizajni ističu. Raban je poznat po dizajniranju kostima za filmove poput "Barbarele".

Pako Raban: Veliki modni revolucionar, ali i čovek pun ljubavnih tajni koje niko neće znati

Njegovu odeću nosi Milen Farmer na svojim muzičkim koncertima uživo. Fransoa Hardi je takođe bila veliki obožavalac Rabanovih dela.

Pored ovoga, njegove dizajne nose Brižit Bardo, Odri Hepbern, Elizabeth Tejlor i mnoge druge ličnosti koje privlači nešto netipično.

Godine 1968. sarađivao je sa Puigom na proizvodnji mirisa Paco Rabanne poznatih širom sveta.

Kompanija je izgradila fabriku parfema u Francuskoj 1976. Nažalost u Brazilu, njegov brend nije dobro prošao i registraciju je poništio sud 1980-ih jer se smatralo da brend nikada zvanično nije postojao u zemlji iako je radio opsežne kampanje za promociju.

Lokalni distributeri su švercovali parfeme brenda u Brazil i Rabanu je trebalo oko sedam godina da povrati imidž.

Nastavljajući dalje, Pako Raban je dao priliku drugim dizajnerima da započnu svoju karijeru u oblasti mode.

Dejvid Pek, dizajner iz Hjustona, radio je sa Rabanom pre lansiranja njegove istoimene linije. Raban je čovek višedimenzionalnih talenata, neki mu donose uspeh dok su ga drugi učinili ozloglašenim.

Postao je prilično ozloglašen zbog lažnog predviđanja pada Mira, ruske svemirske stanice 1999. na Pariz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: