Vesti -

Gejts je hodajući optimizam: "Buduće generacije živeće bolje"

Bil Gejts često upozorava na egzistencijalne globalne pretnje, poput klimatskih promena i budućih pandemija. Pa ipak, suosnivač Majkrosofta i milijarder je optimističan kad je reč o budućnosti čovečanstva na Zemlji.

Izvor: Bizlife
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čak i kad se uzmu u obzir svi izazovi s kojima se suočavaju sadašnje i buduće generacije, Gejts je uveren da će bilo ko rođen u idućih nekoliko decenija bolje živeti nego ljudi bilo kad ranije u istoriji, prenosi Bizlife.

Pesimisti se, dodao je, suviše fokusiraju na aktuelne negativne trendove i ne vide širu sliku. Kao primer navodi globalnu stopu smrtnosti dece mlađe od pet godina, koja je prepolovljena tokom zadnjih dvadeset godina. Takođe, prosečan životni vek se u zadnjih 300 godina gotovo udvostručio.

Zahvaljujući inovacijama, u budućnosti ćemo iskoreniti dečju paralizu te izlečiti rak i gojaznost, smatra Gejts.

Veliki potencijal imaju i tehnologije zelene energije, a tehnološki napredak je omogućio podizanje nivoa obrazovanja i efikasniji rad zdravstvenih radnika širom sveta, piše CNBC.

Inovacije, upozorio je, ne garantuju pozitivne ishode. Tehnološka i naučna evolucija mogu dati opasne rezultate, kao što nam pokazuju primeri nuklearnog oružja ili bioterorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu