Proslava Svetog Save u školi izazvala buru: "Ovo je skandal"

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Savu, a praznik ovog svetitelja se obeležava u svim školama širom Srbije i Republike Srpske. Međutim, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Sečnju imala je predlog da otkaže proslavu, no ipak stvari su se slegle na radost dece, pa je sveštenik lokalnog hrama u prostorijama škole ipak presekao slavski kolač.

Život

Izvor: Andrijana Nikoliæ

Petak, 27.01.2023.

14:48

Proslava Svetog Save u školi izazvala buru:
Foto: Shutterstock/Allatrust

Mediji su preneli da je direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja navodno rekla da po prvi put ove godine u toj ustanovi na dan školske slave Sveti Sava neće biti verskog obreda, uz obrazloženje da škola na čijem je čelu nema prostor u kom bi se okupili svi nastavnici i učenici, pa će tako biti organizovane dve priredbe, dok će đaci biti slobodni da nakon školske predstave odu na liturgiju.

Međutim, prema pisanju “Novosti", uprkos najavama, sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u mestu Sečanj, u jutarnjim časovima, nešto pre osam, sa grupom meštana i roditelja, ušao je u zgradu škole i u prisustvu učenika i nastavnika održao obred povodom Svetog Save, školske slave i rezanja slavskog kolača.

Kako javljaju ove novine, direktorka škole Olivera Marjanović nije bila u učionici gde je održana priredba, odnosno dok je sveštenik držao obred. Po okončanju obreda, ona se pojavila i zajedno sa učenicima pevala Svetosavsku himnu.

Istoričar i naučni savetnik Instituta za noviju Istoriju Srbije Aleksandar Raković za portal B92.net istakao je da je država sekularna bez obzira da li sveštenik dolazi za školsku slavu.

“Poruka direktorke koju je uputila građanima Republike Srbije je vrlo loša jer ona sama ne može da donosi takvu odluku budući da je reč o državnom prazniku" , naveo je Raković i dodao da je ona morala da se konsultuje sa nastavnim većem, roditeljima, kao i sa đacima.

“Ako je već ona sama bila protiv, trebalo je da se konultuje sa njima, jer bi većina sigurno bila za to da sveštenik dođe na školsku slavu", ističe on. Raković ocenjuje da je ovakav potez direktorke bio produkt čiste samovolje.

“Uglavnom sveštenici dolaze u naše škole. Ako već neko ima drugačije mišljenje, onda i iskače iz tog uobičajenog stava naših građana, onda bi trebalo da to svoje mišljenje proveri i sa školskim organima i učenicima. Onda bi dobila sasvim drugačiji odgovor. Ovo je bila njena samovolja i otpor protiv Srpske pravoslavne crkve. Ona je, Koliko vidim, insistirala da je ateista. Organi Ministarstva prosvete bi trebalo da razmotre ovaj slučaj i da vide postoji li izlazak iz nekih pozitivnih odnosa koje je država izgradila sa Srpskom crkvom i ostalim crkvama i verskim zajednicama tokom nekoliko prethodnih decenija", izjavio je ovaj istoričar za B92.net.

Kako kaže, ovde postoji namera da se naruši dobar i skladan odnos koji država i crkva i ostale verske zajednice imaju.

“Za mene lično je ovo skandal, jer kada je mišljenje drugačije od onog koje je uobičajeno u našem društvu, onda ga treba proveriti sa organima škole, nastavnicima i učenicima i dobila bi potpuno drugačiji odgovor", zaključuje Aleksandar Raković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

268 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: