Ukrajina je za sve kriva: Svet na korak do potpune katastrofe

Devedeset je sekundi do ponoći, što znači da čovečanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, objavila je u utorak skupina naučnika koji prate Sat sudnjeg dana koji ne odbrojava vreme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Život

Izvor: Zimo

Utorak, 24.01.2023.

19:35

Ukrajina je za sve kriva: Svet na korak do potpune katastrofe
Foto: Profimedia

Bilten nuklearnih naučnika, neprofitna organizacija koja od 1947. vodi taj simboličan projekt, objavila je na konferenciji za novinare u Vašingtonu svoj novi sat koji meri blizinu svetske katastrofe.

Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekundi i sada su na 90 sekundi do ponoći, sve bliže neminovnoj kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći, što je tada bio rekord od njegova nastanka.

"Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad", rekli su naučnici kada su objavili sat, dodajući da su takvu odluku doneli zbog sve veće opasnosti od rata u Ukrajini, ali ne samo zbog toga.

U početku, nakon Drugog svetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći. Godine 1991., na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dva minuta do ponoći.

Bilten nuklearnih naučnika osnovao je 1945. Albert Ajnštajn i stručnjaci koji su radili na projektu Manhattan koji je proizveo prvu atomsku bombu. Društvo svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: