Crkva zabranila istopolne brakove

Anglikanska crkva saopštila je danas da će po prvi put dati blagoslov za istopolne građanske brakove, ali istopolnim parovima i dalje neće biti dopušteno venčanje u crkvi. Odluka je usledila posle pet godina rasprave i savetovanja o stavu crkve o seksualnosti. Očekuje se da će odluka biti istaknuta u izveštaju na Generalnom sinodu koji se sastaje u Londonu sledećeg meseca.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2023.

10:33

Crkva zabranila istopolne brakove
Shutterstock/Rawpixel.com

Stav Anglikanske crkve da je sveta tajna venčanja ograničena na zajednicu između jednog muškarca i jedne žene se neće promeniti. Međutim, istopolni parovi mogli bi da imaju crkvenu službu s molitvama posvećenja i blagoslov nakon što održe građansko venčanje ili registruju građansko partnerstvo, piše Associated Press.

"LGBTQI+ osobe su dobrodošle"

Istopolni brakovi legalni su u Engleskoj i Velsu od 2013. godine, ali crkva nije reformisala svoj pogled kada se zakon promenio. Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Anglikanske crkve, priznao je da će se predloženom odlukom “za neke otići predaleko, a za druge ni približno dovoljno”.

“Ovaj odgovor odražava različitost pogleda u Anglikanskoj crkvi o pitanjima seksualnosti, odnosa i braka. Raduje me ta različitost i pozdravljam ovaj način na koji se ona odražava u životu naše crkve. Nadam se da (odgovor) može ponuditi način da Anglikanska crkva, javno i nedvosmisleno, kaže svim hrišćanima, a posebno LGBTQI+ osobama, da su dobrodošli i da su cenjeni i dragoceni deo Hristovog tela”, rekao je Velbi.

Crkva je najavila da biskupi u petak planiraju da upute službeno izvinjenje LGBTQ osobama zbog "odbacivanja, isključivanja i neprijateljstva" koje su osećali unutar crkve. Rečeno je da će izdati pastoralne smernice svojim propovednicima i zajednicama i podstaći ih da "bezrezervno i radosno" prihvataju istopolne parove.

Odluka biskupa vredna je prezira

Nadbiskup Jorka Stiven Kotrel izvinio se zbog “načina na koji je crkva tretirala LGBTQI+ osobe i one koje vole, koja bi, pre svega, svakoga trebalo da prepozna kao dragocenog i stvorenog po liku Božijem”. Dodao je da predložena odluka neće biti "ono što svi žele", ali da će daljnje promene zahtevati reviziju zakonodavstva i trenutno ne postoji većina koja podržava takve promene.

“Duboko nam je žao i posramljeni i želimo iskoristiti ovu priliku da ponovno počnemo u duhu pokajanja kojem nas naša vera uči. Ovo nije kraj tog putovanja, ali došli smo do prekretnice i nadam se da ove molitve ljubavi i vere mogu pružiti način da svi slavimo i potvrdimo istospolne veze", kazao je Kotrel.

Džejn Ozen, istaknuta aktivistkinja za LGBTQ osobe u crkvi, rekla je da je odluka biskupa "vredna prezira".

“Ne mogu da verujem da nas je pet godina boli i traume dovelo ovde. Imali smo bezbroj izvinjenja tokom godina, ali ništa da bismo zaustavili štetnu diskriminaciju”, napisala je na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: