Hrvati ukidaju JMBG; Hrvatski istoričar za B92.net: "Hrvatski kompleksi"

Hrvatski sabor predložio je da se ukine korišćenje JMBG-a posle 46 godina, a danas će raspravljati o konačnom predlogu zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. Umesto JMBG-a, koristi se OIB, odnosno lični identifikacioni broj koji građani koriste u službenim evidencijama u svakodnevnom radu i kod razmene podataka.

Život

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2023.

13:01

Hrvati ukidaju JMBG; Hrvatski istoričar za B92.net:
Foto: EPA/GYORGY VARGA HUNGARY OUT

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija već će moći da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka neće moći da se izvrši korišćenjem ličnog identifikacionog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Građani Hrvatske nisu iznenađeni ovom odlukom, štaviše, navode da JMBG ne koriste već neko vreme.

Istoričar Goran Šarić za b92.net ističe da JMBG nije trebalo ukidati.

" JMBG nije trebalo ukidati jer je sasvim dobro funkcionisao. Uvođenje OIB-a nije ništa olakšalo, ali je građane Hrvatske skupo koštalo. S jedne strane radi se o poznatim hrvatskim kompleksima, žele da izbrišu celokupno nasleđe Jugoslavije osim granica koje su svojom krvlju obeležili Srbi (u Prvom svetskom ratu Srbi iz Srbije, a u Drugom svetskom ratu Srbi iz hrvatske, takozvana šesta lička)", naveo je Šarić.

On je dodaje da je JMBG bio precizniji.

"JMBG je bio baziran na datumu rođenja, OIB ostavlja prostor za razne prevare", naveo je ovaj istoričar za naš portal.

Nakon 46 godina odlazi u istoriju

Shutterstock/Alexander Lukatskiy
JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodeljivao po mestu stanovanja, a nakon toga je dodeljivan po mestu rođenja. U JMBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.

Od 2009. uveden je novi identifikacijski broj, tzv. lični identifikacijski broj (OIB), koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Sudbina JMBG-a u Srbiji

Kako je B92.net ranije pisao, korišćenje JMBG-a u Srbiji je u velikom broju slučaja i u velikoj meri suprotno glavnim načelima zaštite ličnih podataka, te je u tom smislu i zastareo i režim njegove upotrebe je neophodno menjati.

Jedinstveni matični broj građana je lični identifikacioni broj koji je dodeljivan svim građanima SFR Jugoslavije od 1976. godine.

Broj je još uvek u upotrebi u državama nastalih od bivših republika SFRJ, osim u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: