Pevač hita "Gangnam stajl" postaje godinu dana mlađi: Misterija "korejskog godišta"

Južnokoreanci će uskoro biti godinu-dve mlađi, zahvaljujući novom zakonu usvojenom u četvrtak koji ima za cilj da standardizuje način računanja starosti u njihovoj zemlji.

Život

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

14:20

Pevač hita
Foto: Profimedia

Trenutno je uobičajeno da stanovnici ove zemlje imaju ne samo jedno doba, već tri – "međunarodno godište", "Korejsko godište" i "kalendarsko godište". Ali da bi se završila zabuna, parlament zemlje je doneo odluku da od jula 2023. svi zvanični dokumenti moraju da koriste standardno "međunarodno godište".

Ovaj potez, koji je usledio nakon duge debate o ovom pitanju, dovešće zemlju u sklad sa ostatka sveta i smanjiti pravne nedoslednosti koje proizilaze iz upotrebe tri različita sistema.

U Južnoj Koreji, "međunarodna starost" osobe se odnosi na broj godina od rođenja i počinje od nule, isti sistem koji se koristi u većini drugih zemalja. Ali na pitanje o njihovoj starosti u neformalnom okruženju, većina stanovništva će odgovoriti sa svojim "Korejskim godinama", koje mogu biti jednu ili čak dve godine starije od njihovog "međunarodnog godišta".

Po ovom sistemu smatra se da bebe na dan rođenja imaju godinu dana, a svakog 1. januara dodaje se godina. U nekim okolnostima, takođe koriste svoje "kalendarsko godište", neku vrstu ukrštanja između međunarodnog i Korejskog uzrasta, koji smatra da bebe imaju nula godina na dan kada su rođene i dodaje godinu dana njihovom uzrastu svakog 1. januara.

Uzmimo za primer pevač Psaj, koji stoji iza hita "Gangnam stajl" je rođen 31. decembra 1977. godine, smatra se da ima 44 godine prema međunarodnoj starosti, 45 prema kalendarskoj godini, a 46 prema starosnoj dobi Koreje. Ako ovo zvuči zbunjujuće, jeste, jer svakodnevni život u zemlji često prelazi između mešavine različitih sistema.

Zakon koji je usvojen u četvrtak će standardizovati upotrebu međunarodnog uzrasta u svim sudskim i administrativnim oblastima. Odluka je rezultat dugogodišnje kampanje zakonodavaca kojima je dosta više sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: