- Vesti -

Papa Franja razbesneo Ruse izjavom: "Neka kaže Putinu da..."

Papine reči su uzdrmale Ruse.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
Foto:EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Ruski ambasador je izrazio "snažno nezadovoljstvo" Vatikanu nakon objave intervjua pape Franje, koji je osudio "okrutnost" ruske vojske u Ukrajini, javlja ruska agencija RIA Novosti.

Podsećamo, juče je objavljen veliki intervju pape Franje, poglavara Katoličke crkve, američkom isusovačkom časopisu "America - the Jesuit Review".

"Kad govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti jer imamo puno informacija o okrutnosti snaga koje su došle u tu zemlju. Uopšteno, najokrutniji među ruskim snagama su oni koji ne dolaze iz ruske tradicije, nego Čečeni, Burjati i tako dalje. To je vrlo jasno", rekao je Papa.

"Ponekad se trudim da ne preciziram da ne uvrijedim, nego uopšteno osudim, iako se dobro zna koga osuđujem. Nije potrebno da navodim ime i prezime", rekao je papa Franja, pa dodao: "Drugog dana rata otišao sam u rusku ambasadu (pri Svetoj Stolici), što je bio neuobičajen gest jer papa nikada ne ide u ambasadu. I tamo sam rekao ambasadoru da kaže Putinu da sam voljan doći u posetu pod uslovom da mi dopusti mali prozor za pregovore".

"Ako putujem, idem i u Moskvu i u Kijev"

"Lavrov, ministar spoljnih poslova, odgovorio je vrlo lepim pismom iz kojeg sam shvatio da to za sad nije potrebno. Sa predsednikom Zelenskim sam razgovarao tri puta telefonski. I uopšteno primam popise zatvorenika, i civilnih i vojnih, i šaljem ih ruskoj vladi, a odgovor je uvek bio vrlo pozitivan", rekao je.

"I ja sam mislio da dođem u posetu, ali sam odlučio - ako putujem, idem i u Moskvu i u Kijev, u oba grada, a ne samo jedan. I nikada nisam ostavljao utisak da prikrivam agresiju. Ovde u ovoj dvorani tri sam ili četiri puta primio predstavnike ukrajinske vlade i radimo zajedno", utvrdio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu