Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga sa likom Tita: "Može LGBT, a on ne"

Hrvatska pošta nije odobrila izradu prigodnog žiga sa likom Josipa Broza Tita na zahtev Saveza antifašističkih boraca i antifašista SABA i Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske za filatelističku izložbu u okviru obeležavanja 130 godina od Titovog rođenja.

Život

Izvor: Nezavisne

Subota, 26.11.2022.

12:53

Hrvatska pošta nije odobrila izradu žiga sa likom Tita:
Foto: Profimedia

Antifašisti su želeli da prigodnim poštanskim žigom upotpune filatelističku izložbu u prostorijama Saveza 1. decembra. Žig sa Titovim likom trebalo je da bude u upotrebi u samo u pošti u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici i to na samo jedan dan.

Iz Hrvatske pošte naveli su da su antifašisti zakasnili, jer se prigodni poštanski žig izrađuje povodom neke godišnjice na datum ili u mesecu kada je neko rođen ili okrugle godišnjice nekog događaja na određeni datum.

"S obzirom da je godišnjica rođenja Josipa Broza Tita bila u maju, a ne u decembru, predlagači su sa zahtevom zakasnili", dodali iz Pošte.

Iz SABA navode da su probali da objasne da 130 godina od Titovog rođenja obeležavaju celu godinu, a ne samo jedan mesec, te da je žig sastavni deo filatelističke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti.

I posle Tita - Tito: Ko je čovek koji je pre 69 godina postao predsednik Jugoslavije? VIDEO

Predsednik SABA Franjo Habulin ne smatra da odbijenica Hrvatske pošte ima političku pozadinu, ali da su možda ipak u pitanju neki drugi razlozi.

Komentarišući činjenicu da je Hrvatska pošta izdala prigodnu dopisnicu za obeležavanje 20 godina od zagrebačkog festivala "Kvir", Habulin je rekao da nije siguran da su homoseksualci i partizani u Zagrebu jednako dobrodošli.

"Moderno je pozivati se na ljudska prava, a u skladu sa tim lakše su odobrili zahtev LGBT zajednice nego zahtev za žig za izložbu poštanskih maraka sa likom Josipa Broza Tita", dodao je Habulin.

On je ocenio da bi "alternativno" objašnjenje odbijenice mogla biti i diverzija u zagrebačko pošti u Jurišićevoj ulici 1941. godine koju su izveli zagrebački komunisti i antifašisti, ubivši ustaškog policajca, te ranivši pet ustaških agenata i dva nemačka vojnika i jednog oficira.

"Evo, evo vam sada... Dignuli ste poštu u vazduh, sada vam ne damo žig", dodao je Habulin.

Predsednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske Jovan Vejnović rekao je da ga odbijenica Hrvatske pošte ne iznenađuje dodajući da je svestan društvene atmosfere u Hrvatskoj.

"To možda i nije stav mnogih ljudi koji sede u Hrvatskoj pošti. To je stav koji im je saopšten te je Pošta u skladu s opštim društvenim kretanjima `logički` to morala i prihvatiti", dodao je Vejnović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: