Gore društvene mreže: "Sretan dan Sandžaka"; "Hvala, čudno ste napisali Raška oblast" FOTO

Dvadesetog novembra se obeleževa "Dan Sandžaka", tom prilikom osvanula je čestitka na društvenim mrežama, koja je ponovo otvorila polemiku.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2022.

20:31

Gore društvene mreže:
Foto: Profimedia

"Pre tačno 77 godina u Pijevljima je osnovano Antifašističko veće Sandžaka, čime je Sandžak dobio svoju autonomiju, u okviru koje je imao pravo na sopstveno samoorganizovanje i upravljanje u okviru svojih granica."- Ova čestitka, jasno je i zbog čega, ustalasala je korisnike društvenih mreža.

Preosetljivi na reč autonomija, mnogi su pohrlili da potraže objašnjenje šta se tačno čestita, pa je onda neko iz mase ipak uspeo da razvodni situaciju dodatno pojašnjavajući.

"Dvadesetog novembra je osnovan ZANOS (Zemaljsko Antifašističko veće Narodnog Oslobođenja Sandžaka). Iako je bilo predloga da Sandžak dobije autonomiju - nije usvojeno i na drugom zasjedanju ZANOS-a je podjeljen na Crnogorski i Srpski srez.

Autonomija koja se pominje je imala veze samo sa NOB-om i donošenjem odluka u borbi protiv okupatora.

Praznik se obeležava tek od 2005 godine kada je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u kalendar nacionalnih praznika, uvrstilo i 20.novembar – Dan Sandžaka u znak sećanja na osnivanje ZAVNOS-a."

Ipak, čestitka na Redditu je alarmirala prisutne, pa su se tako korisnici, isprovocirani tekstom objave, započeli raspravu o tome šta je zapravo Sandžak i da li je pravilnije reći - Raška oblast.

- Separatistička izmišljotina i još jedna izmišljena komunjarska kreatura na teritoriji Srbije. - replicirao je jedan od korisnika.

Ostali su se nadovezali, navodeći da ipak za slavlje bilo kakve vrste tu nema mesta, jer je reč o slabo razvijenim opštinama kako na teritoriji Srbije, tako i Crne Gore. Odgovor je stigao u vidu nataliteta i činjenice da budućnost imaju oni koji imaju i više dece, a onda su im korisnici predložili da praznik proslave tako što će po većim gradovima Srbije, deliti već čuvene pazarske ćevape, a ne da mašete turskim zastavama...

- Hvala na čestitkama. Vrlo čudno ste napisali Raška.
Foto: Statista/Reddit

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: