- Vesti -

Gore društvene mreže: "Sretan dan Sandžaka"; "Hvala, čudno ste napisali Raška oblast" FOTO

Dvadesetog novembra se obeleževa "Dan Sandžaka", tom prilikom osvanula je čestitka na društvenim mrežama, koja je ponovo otvorila polemiku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pre tačno 77 godina u Pijevljima je osnovano Antifašističko veće Sandžaka, čime je Sandžak dobio svoju autonomiju, u okviru koje je imao pravo na sopstveno samoorganizovanje i upravljanje u okviru svojih granica."- Ova čestitka, jasno je i zbog čega, ustalasala je korisnike društvenih mreža.

Preosetljivi na reč autonomija, mnogi su pohrlili da potraže objašnjenje šta se tačno čestita, pa je onda neko iz mase ipak uspeo da razvodni situaciju dodatno pojašnjavajući.

"Dvadesetog novembra je osnovan ZANOS (Zemaljsko Antifašističko veće Narodnog Oslobođenja Sandžaka). Iako je bilo predloga da Sandžak dobije autonomiju - nije usvojeno i na drugom zasjedanju ZANOS-a je podjeljen na Crnogorski i Srpski srez.

Autonomija koja se pominje je imala veze samo sa NOB-om i donošenjem odluka u borbi protiv okupatora.

Praznik se obeležava tek od 2005 godine kada je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), u kalendar nacionalnih praznika, uvrstilo i 20.novembar – Dan Sandžaka u znak sećanja na osnivanje ZAVNOS-a."

Ipak, čestitka na Redditu je alarmirala prisutne, pa su se tako korisnici, isprovocirani tekstom objave, započeli raspravu o tome šta je zapravo Sandžak i da li je pravilnije reći - Raška oblast.

- Separatistička izmišljotina i još jedna izmišljena komunjarska kreatura na teritoriji Srbije. - replicirao je jedan od korisnika.

Ostali su se nadovezali, navodeći da ipak za slavlje bilo kakve vrste tu nema mesta, jer je reč o slabo razvijenim opštinama kako na teritoriji Srbije, tako i Crne Gore. Odgovor je stigao u vidu nataliteta i činjenice da budućnost imaju oni koji imaju i više dece, a onda su im korisnici predložili da praznik proslave tako što će po većim gradovima Srbije, deliti već čuvene pazarske ćevape, a ne da mašete turskim zastavama...

- Hvala na čestitkama. Vrlo čudno ste napisali Raška.

Foto: Statista/Reddit
Foto: Statista/Reddit

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 132 idi na stranu