Majke Srebrenice: "Hrvatska je bila agresor"; Milanović: "Nije vam ovo kalifat"

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputio je dopis generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu i savetnici generalnog sekretara za prevenciju genocida u Veću sigurnosti UN-a Alicei Vairimu Nderitu u kojem poziva da se spreči da Hrvatska putem UN-a i NATO-a vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA.

Život

Izvor: Net.hr

Utorak, 08.11.2022.

14:24

Majke Srebrenice:
Foto: Profimedia

"Veće Sigurnosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vreme agresije na BiH od 1992.-1995., pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Veće Sigurnosti UN- a smatralo da je neprihvatljivo političko mešanje i vojno prisustvo susednih država u BiH.

ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Veće Sigurnosti UN- a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Veće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažovana u cilju okupacije dela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj.

Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcijskom planu Generalnog sekretara iz 2007. godine, sprečite nameru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a – vojno angažuje svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH", navodi se u dopisu.

"Prst u oko žrtvama"

Isitče se da, "glavni tužilac MICT/ICTY preko pola decenije obaveštava VS UN da je Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničar progona zločinaca u regiji".

"Naime, glavni tužilac ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015. obaveštava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne sarađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince.

Pozivamo Vas, da hitno zakažete rasprave u UN-u o izveštajima gl. tužitelja ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske, jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regiji treba da pokrene mehanizme iz Akcijskog plana gen. sekretara u situacijama kad se u državama gde je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa.

U ovakvim okolnostima, kada je Republika Hrvatska i po oceni ICTY/MICT međunarodni nosilac opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Hrvatska vlada želi da angažuje svoje oružane snage u BIH posredstvom NATO-a i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama.

Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da u datom momentu ponovo destabilizuje BiH i da UN putem svojih mehanizama mora da zaustavi zlonamerne akcije Hrvatske vlade. Tražimo hitne reakcije UN-a; rasprave u UN-u o izveštajima ICTY/MICT od 2015. godine i primenu adekvatnih mera te pokretanje Akcijskog plana da se zaustavi delovanje Republike Hrvatske", zaključuje se u dopisu.

Predsednik Hrvatske odreagovao

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je laž da je negator genocida u Srebrenici i nada se da Majke Srebrenice nisu instrumentalizovane iz Sarajeva te je istaknuo da će Hrvatska sama odlučiti hoće li poslati vojsku u misiju EUFOR-a u BiH.

Upitan planira li da se izvini Majkama Srebrenice, koje su ga kritikovale zbog navodnog negiranja genocida, Milanović je novinarima rekao da je "to laž" i nada se da ta organizacija nije pala "u klješta besprizornih i beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva" .

Tvrdi da nikad nije negirao razmere ubistava i masakra u Srebrenici kao što neko negira Holokaust, no da su pravne kvalifikacije nešto drugo. "Pa nismo u nekakvom kalifatu ili teokratskoj državi da se ne sme o stvarima otvoreno govoriti", rekao je Milanović novinarima na sajmu knjiga Interliberu.

"Te srebreničke majke. Kažem ‘te’ jer nadam se da one ne stoje iza toga, 2015. su na poziv tadašnje predsednice Grabar-Kitarović došle u Knin. Da nije bilo oslobođenja Knina, koji su oslobodili verovatno gremlini, možda bi bilo i drugog genocida u Bihaću, izjavila je tada Munira Subašić. Dan pobede je čestitala rečima 'živela Hrvatska, živela BiH i sav dobar narod'. Šta je ovo? Imaju li ti ljudi dve vijuge u glavi? Dakle, pisati neka nesuvisla samoporažavajuća pisma je gubitak svakog integriteta", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: