Jugoslovenska "Lolita": Ćerka Franje Tuđmana pobegla kroz prozor da se uda za Srbina

Svi hrvatski mediji jutros su objavili vest da je umrla Ankica Tuđman, supruga Franje Tuđmana, Titovog generala i prvog predsednika Hrvatske tokom krvavih ratnih devedesetih godina na Balkanu.

Život

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 06.10.2022.

12:19

Jugoslovenska
EPA-PHOTO/EPA/ANTONIO BAT/ab/cl/ow

Muža je nadživela čitave 23 godine a kako se može pročitati u nešto starijim napisima hrvatskih portala, Tuđmanove kao da je pratilo prokletstvo poput Kenedijevih.

Dok je Franjo Tuđman bio živ, otvarali su firme, uspešno se bavili raznim velikim poslovima da bi posle njegove smrti sve to počelo da se zatvara, propada, krenuli su razni skandali....

Ratovao sa Srbima a unuk mu Srbin

Tuđmanova ćerka Nevenka rođena je 3. marta 1951. u Beogradu, Srbija kao treće dete posle Miroslava i Stjepana. Nadimak joj je Seka. Kao dete Nevenka je imala dara za slikanje.

Njene radove na staklu hvalio je slikar Krsto Hegedušić koji je u to vreme posećivao porodicu Tuđman. Po povratku u Zagreb 1961. svoje je slike pokazivala Beli Krleži, supruzi Miroslava Krleže, s kojima su se u to vreme družili.

Kao mlada devojka zaljubila se u Stevu Košutića koji je iz Srbije došao u Zagreb da studira ekonomiju. On je stanovao kod svoje tetke Kate Roksandić u Nazorovoj ulici, svega nekoliko kuća udaljenoj od stana Tuđmanovih. Njeni roditelji su bili protiv te veze jer su joj priželjkivali slikarsku karijeru, pisao je Večernji list 2016. godine.

Ona je jedne noći u proleće 1969. pobegla kroz prozor kuće i otišla kod Košutića. Sledećeg dana bili su tim povodom pozvani na proslavu kod novih prijatelja.

Ćerka Nevenka udala se sa osamnaest godina, sa još nezavršenom gimnazijom, za Srbina Stevana Košutića. Otišla je u Zemun.
Foto: EPA PHOTO/ANJA NIEDRINGHAUS/hh
Nakon venčanja Nevenka i Stevo preselili su se u Novi Sad. Dobili su sinove Dejana i Sinišu. S vremenom Nevenka je sve češće dolazila u Zagreb i ostavljala decu kod roditelja. Na kraju su se 1978. razveli posle devet godina braka. Krleža ju je zaposlio u Leksikografskom zavodu.

Ona se s decom vratila u Zagreb i živela u roditeljskoj kući. Bavila se prodajom mobilnih telefona, tehničke i luksuzne robe. Posao je išao dobro, vozila je mercedes kabriolet. S godinama je firme, koje su sve slabije poslovale, ugasila ili prodala, pišu hrvatski mediji.

Njen poslovni partner Igor Knežević posvedočio je da mu je uz proviziju od 15 odsto dogovarala ugradnju modernih telefonskih centrala u mnoge državne institucije. Posle tri suđenja tokom osam godina parničenja 2008. oslobođena je svih optužbi. Njen sin Dejan bio je sredinom devedesetih jedan od suvlasnika Kaptol banke.

Potom je otišao u Beograd gde je osnovao kurirsku firmu koju je prodao Austrijancima. Zatim se vratio u Zagreb. Drugi sin, Siniša, vozio je devedesetih automobilske trke. Nevenka živi u roditeljskoj kući u kojoj je pregradila jedan deo za svoju porodicu i retko se pojavljuje u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: