Devojčicu udavio otac nasilnik: Ko dodeljuje decu psihopatama i zašto? VIDEO

M.B koji je u Vršcu ubio dvogodišnju ćerku, pa potom sebe, prema navodima medija bio je prijavljivan za nasilje u porodici. On i majka ubijene devojčice bili su u fazi razvoda, a mediji takođe pišu da je Centar za socijalni rad dozvolio da otac viđa dete. Kako je to moguće, ako su protiv njega već bile prijave za porodično nasilje? Zbog čega sudski postupci kada je u pitanju upravo porodično nasilje dugo traju?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

09:05

Devojčicu udavio otac nasilnik: Ko dodeljuje decu psihopatama i zašto? VIDEO
Foto: Shutterstock/stockphotofan1

Vesna Stanojević koordinatorka "Sigurne kuće" je za TV Prvu izjavila da ovo nije prvi put da se dešava ovakav vid nasilja, ali da nas svaki ovakav slučaj ostavi bez teksta.

"Ne možemo da verujemo da roditelj može ovako nešto da uradi. A onda se postavi pitanje, kako do toga dolazi? Gde smo mi u međuvremenu? Šta se sa nama dešava, i sa institucijama i sa pojedincima?", rekla je Stanojević.

Ona je istakla da je svako dete koje prisustvuje nasilju u porodici i samo žrtva nasilja.

"Žene koje dolaze u Sigurne kuće, dolaze sa raznim iskustvima koja nikad nisu pozitivna. One ne bi ni došle u Sigurnu kuću da nisu treple teško nasilje, da nisu bile u situaciji da više ne mogu da trpe. Onaj ko maltretira ženu, on im i preti. Uvek ide Ubiću te, Odrobijaću te. Deca su prisutna, a ona koja prisustvuju nasilju, one su žrtve nasilja iako to gledaju."

Kako je onda moguće da dete, čija je majka trpela porodično nasilje, ostane nasamo sa nasilnikom i kako je uopšte omogućen bilo kakav susret?

"To je pitanje za institucije i zašto je Centar za socijalni rad doneo takvu odluku. To nije prvi put da se donese takva odluka, bez obzira kakvo je nasilnik nasilje počinio. To se pripisuje najboljem interesu deteta, a ne znam ko određuje najbolji interes deteta. Ko može da zna bolje od roditelja?", pita se Stanojević.

Advokat Dušan Marković je rekao da brojne informacije kruže medijima, ali da treba da se istakna bitna stvar, a to je da je "njemu izrečena mera obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi.

"To je jako bitna činjenica, koju je Centar za socijalni rad morao da uzme u obzir prilikom daljeg odlučivanja", kaže Marković.

Da li je ovo propust Centra za socijalni rad?

"Presuda je prvostepena, a ne pravosnažna i doneta je nekoliko dana pre kobnog događaja. Možda je bilo nedovoljno vremena da se reaguje", prokomentarisao je Marković odluku Centra za socijalni rad odobrio M.B. da viđa dete uprkos psihijatrijskim nalazima i meri za daljim lečenjem u ustanovi.

Kako kaže, više ćemo informacija imati nakon dalji istraga i nadzora nad postupanjem Centra za socijalni rad.

Procedura je takva da u ovom slučaju žena ne može ništa da uradi.

Nadzor nad postupanjem Centra za socijalni rad

"Žene ne mogu da spreče da nasilnik viđa decu, ako je to odredio Centar za socijalni rad i zakazao viđenje", rekla je Stanojević ističući da bi u suprotnom Centar za socijalni rad mogao da preti oduzimanjem deteta.

Jedno je sigurno, svako ostavljanje deteta sa muškarcem koji je činio nasilje nad svojom suprugom je trebalo da se dogodi u posebnim uslovima, u Centru za socijalni rad, uz nadzor.

"To je moglo da se uradi na drugi način, a nije. Očekujem da se Centar za socijalni rad oglasi", navela je Stanojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: