Kim Kardašijan mora da plati kaznu od 1,26 miliona dolara, samo zbog reklame

Kim Kardašijan pristala je da plati kaznu od 1,26 miliona dolara Komisiji za hartije od vrednosti kako bi pokrila građanske tužbe nakon što je reklamirala kripto imovinu, EtiriumMaks, na Instagramu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

15:59

Kim Kardašijan mora da plati kaznu od 1,26 miliona dolara, samo zbog reklame
Foto:EPA/ BONNIE CASH / POOL

SEC je optužila Kardašijan da nije otkrila da joj je plaćeno 250.000 dolara za objavu na Instagramu. Pored plaćanja kazne, pristala je da sarađuje sa istragom SEC-a koja je u toku.

"Ovaj slučaj je podsetnik da, kada poznate ličnosti ili uticajni ljudi podržavaju investicione mogućnosti, uključujući hartije od vrednosti kripto imovine, ne znači da su ti investicioni proizvodi pravi za sve investitore", rekao je predsednik SEC-a Geri Gensler.

"Podstičemo investitore da razmotre potencijalne rizike i mogućnosti ulaganja u svetlu sopstvenih finansijskih ciljeva."

Kardašijan je takođe pristala da neće promovisati nikakve kripto hartije od vrednosti tri godine.

"Gospođa Kardašijan je zadovoljna što je rešila ovo pitanje sa SEC-om", navodi se u saopštenju njenih advokata.

"Kardašijan je u potpunosti sarađivala sa SEC-om od samog početka i ostaje spremna da učini sve što može da pomogne SEC-u u ovom pitanju. Želela je da ovo ostavi iza sebe kako bi izbegla dugotrajan spor. Sporazum koji je postigla sa SEC-om joj omogućava da to uradi kako bi mogla da nastavi sa svojim mnogim različitim poslovnim aktivnostima."

SEC je utvrdio da je Kardašijan prekršila odredbu protiv reklamiranja federalnih zakona o hartijama od vrednosti. Kardašijan je pristala na naredbu bez priznanja ili poricanja nalaza SEC-a. Nagodba uključuje kaznu od milion dolara i gubitak od 250.000 dolara koje je primila, plus kamate.

Gensler je tvitovao da "podsticaji bilo koje poznate ličnosti ili uticajnog lica nisu nužno usklađeni sa vašim". On je rekao da javnost koja investira ne bi trebalo da meša veštine slavnih ličnosti "sa veoma različitim veštinama potrebnim za pružanje odgovarajućih saveta za investiranje".

U objavi na Instagramu od 13. juna 2021. Kardašijan je napisala: "Da li se bavite kriptovalutom? Ovo nije finansijski savet, već deljenje onoga što su mi prijatelji rekli o Etirium maks tokenu!" Dodala je različite heštagove, uključujući #ad, zajedno sa #emak i #disrupthistori, između ostalih.

SEC ističe da je imala 225 miliona pratilaca na Instagramu u vreme objave. Oglas #ad nije dovoljan da bude u skladu sa zakonima SEC-a u vezi sa reklamiranjem investicija, rekao je Gensler u intervjuu za CNBC u ponedeljak.

Neto vrednost Kim Kardašijan se procenjuje na 1,8 milijardi dolara prema Forbsu. Dakle, kazna od 1,26 miliona dolara je ekvivalentna novčanoj kazni manjoj od 100 dolara za tipičnu američku porodicu, koja ima neto vrednost od oko 122.000 dolara prema najnovijoj proceni Federalnih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: