Prvi portret Čarlsove monarhije dočekan sa negodovanjem: "Tugujete za kraljicom, a slikate se"

Na Instagram profilima britanske kraljevske porodice objavljen je novi službeni portret kralja Čarlsa i kraljice Kamile sa princom i princezom od Velsa, Viliamom i Kejt. Portret je nastao u Bakingemskoj palati dan pre sahrane kraljice Elizabete.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2022.

12:00

Prvi portret Čarlsove monarhije dočekan sa negodovanjem:
Foto: Profimedia

"Njihova Veličanstva kralj i kraljica sa kraljevskim Visočanstvima princom i princezom od Velsa. Fotografisano u Bakingemskoj palati 18. septembra, fotograf Kris Džekson", stoji u opisu slike koja je u manje od 24 sata od objave brojila preko 700 hiljada lajkova na Instagramu.

Na fotografiji dva para izgledaju opušteno, smiješe se, a kralj drži ruku u džepu. Nekoliko trenutaka nakon što je nastala ova fotografija, održali su prijem za svetske lidere koji su u London došli na sahranu. Iza njih se nalazi portret Džordža III., koji je kupio Bakingemsku palatu sa namerom da mu to postane utočište.

Čarlsova "smanjena monarhija"

"Slika sugeriše da možda još uvek postoje trenuci u kojima kraljevska porodica može da se povuče sa dužnosti", pišu britanski mediji i dodaju da je ovo fotografija koja simbolizira početak Čarlsove vladavine. "Ovde vidimo vladavinu koju je zamislio kralj Čarls III. - onu u kojoj se istorija i dinastija moraju, naravno, sačuvati. Ali sa novim stilom neformalne gracioznosti koja se temelji na stvarnim porodičnim vrednostima. To je 'mešovita' porodica, u korak sa vremenom", dodaju.

Naglašavaju i da ova fotografija prikazuje "Čarlsovu smanjenu monarhiju na delu". Naime, novi kralj se već godinama zalaže za to da samo manji broj članova najuže kraljevske porodice bude finansiran iz javnog računa.

Nova "The Fab Four"

Mnogi su u fotografiji pronašli i određenu simboliku. "Ovo je prošlost i budućnost naše monarhije", pisali su neki, oduševljeni potezom kraljevske palate. Drugima je zasmetalo što je fotografija nastala u vreme tugovanja za kraljicom. "Slikate se dok tugujete za majkom i bakom?" prigovarali su.

Međutim, najviše pažnje je privukla činjenica što na fotografiji nema drugog Čarlsovog sina, Harija, i njegove supruge Megan. Naime, u komentarima je čest pojam "The Fab Four", odnosno "fantastična četvorka". Taj nadimak su Britanci na početku koristili za Harija, Megan, Vilijama i Kejt, dok nije došlo do raskola među braćom. Sada tim nadimkom zovu Čarlsa i Kamilu zajedno sa Vilijamom i Kejt.
Hari i Megan nisu bili čak ni pozvani na prijem za svetske lidere.

"Danas se formira novi Fab Four. Ovog puta imamo Čarlsa i njegovu najveću podršku, Kamilu. Podržavaće ih Kejt i Vilijam. Poruka je jasna: show će se nastaviti", zaključuje Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: