Danska kraljica oduzela titule četvoro unučadi i šokirala porodicu: "Kao grom iz vedra neba"

Danska kraljica Margreta, nakon Elizabetine smrti jedina vladajuća kraljica u Evropi, oduzela je titule četvoro od svojih osmoro unučadi, saopštila je palata, piše Gardijan.

Život

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 29.09.2022.

21:08

Danska kraljica oduzela titule četvoro unučadi i šokirala porodicu:
Foto:EPA/Mads Claus Rasmussen

Zvanični razlog bila je kraljičina želja da deci svog najmlađeg sina, princa Joakima, omogući normalniji život, a korak je usledio nakon sličnih poteza drugih kraljevskih porodica u Evropi, saopšteno je iz palate.

"Od 1. januara 2023. potomci Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Joakima moći će da koriste samo svoje titule grofa i grofice od Monpezata, a njihove prethodne titule princa i princeze Danske prestaju da postoje", saopštila je kraljevska palata u sredu.

Princ Joakim (53) ima četvoro dece iz dva braka: Nikolaja, Feliksa, Henrika i Atinu, od 10 do 23 godine.

"Svojom odlukom Njeno Veličanstvo kraljica želi da stvori okvir za četvoro unučadi kako bi mogli da oblikuju sopstvenu egzistenciju u mnogo većoj meri bez ograničenja i obaveza koje formalna pripadnost Kraljevskoj kući podrazumeva", saopšteno je iz palate.

"Kraljičina odluka je u skladu sa sličnim promenama koje su druge kraljevske kuće sprovodile poslednjih godina na različite načine", dodaje se u saopštenju.

Majka dvojice najstarijih sinova princa Joakima rekla je danskim medijima da je "šokirana" odlukom.

"Ovo je došlo kao grom iz vedra neba. Deca se osećaju isključeno", rekla je grofica Aleksandra. "Ne mogu da razumem zašto im se oduzima identitet."

Četvoro kraljičinih unučadi, rođenih od prestolonaslednika Frederika (54), zadržaće svoje titule, ali kada postanu punoletni, apanažu će dobiti samo budući kralj, princ Kristijan, odluka doneta još 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: