- Vesti -

Promenio nemačko ime i došao da se bori za Srbe: General Šturm ostavio je neizbrisiv trag

Među brojnim besmrtnim srpskim generalima svoje mesto u istoriji našao je general Pavle Jurišić Šturm. Rođen je 22. avgusta 1848. godine u Gerlicu, u Nemačkoj, a ime po rođenju mu je bilo Paul Šturm (Paulus Sturm). Bio je Lužički Srbin.

Izvor: B92
Podeli

Pavle Jurišić Šturm promenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm kao nadimak. Učestvovao je srpsko-turskim ratovima kao poručnik, da bi kasnije bio odlikovan i unapređen u čin kapetana. Učestvovao je i u bici na Slivnici tokom Srpsko-bugarskog rata. Bio je prijatelj kralja Petra i postao njegov prvi ađutant, koji će ga pratiti na svim njegovim putovanjima.

U Prvom svetskom ratu je postao komandant Treće srpske armije i njome je komandovao u Cerskoj i Kolubarskoj bici, gde je značajno doprineo pobedi.

I Šturmov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm takođe je bio dobrovoljac srpske vojske.

Priča o sinovcima Pavla Jurišića Šturma

Pavle Jurišić Šturm nije imao dece, ali njegov rošeni brat Jevgenije imao trojicu sinova - Petra, Pavla i Momčila. Pavle je za vreme Prvog svetskog rata bio major u srpskoj vojsci i mlad je preminuo 1925. godine, tri godine posle strica. Petar, takođe oficir, se posle aprilskog sloma 1941, pridružio se Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini Draže Mihailovića. Nemački Gestapo ga je 1943. godine uhvatio i streljao, piše Kurir. Postoji jedna pričia očevidaca, da mu je ponuđeno da bude oslobođen i da nastavi život u kućnom pritvoru, budući da je nemačkog porekla, ali je Petar to odbio govoreći da je srpski oficir. Treći sin Momčilo bio je diplomata.

Tokom svog života slavni general se borio za Prusku i protiv nje. Borio se i protiv Arnauta, Bugara, Turaka, Autrijanaca, Mađara, a borio se i protiv Francuza, a kasnije i rame uz rame sa njima kao tadašnjim saveznicima Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu