- Vesti -

Putin krenuo Staljinovim metodama da podstiče Ruse: "Oživljavanje prošlosti"

Suočen sa zabrinjavajućim padom populacije, predsednik Rusije Vladimir Putin je oživeo nagradu iz sovjetskog doba, pokrenutu 1944. godine, kako bi podstakao Ruse da povećaju svoje porodice.

Izvor: CDM
Podeli
Foto:EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK /
Foto:EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK /

Nagrada "Majka heroina" biće dodeljivana ženama koje rađaju 10 ili više dece, nudeći finansijske podsticaje i društvene pohvale u pokušaju da se podstakne rast stanovništva, piše Vašington post.

Počasnu medalju je prvi ustanovio Josif Staljin u Sovjetskom Savezu i dodelio je oko 400.000 građana, prenose ruski mediji.

Nagrada će građanima Rusije doneti jednokratnu isplatu od milion rubalja (16.500 dolara), nakon što njihovo 10. dete napuni godinu dana – i to samo ako je ostalih devetoro dece preživelo.

Kako je navedeno, rat u Ukrajini nema veze sa medaljom.

Međutim, priznanje iz Staljinove ere prvobitno je pokrenuto kao deo šireg društvenog paketa "pronatističkih" mera preduzetih pred kraj Drugog svetskog rata.

Kristin Rot-Ej, vanredni profesor na Školi za slavenske i istočnoevropske studije Univerzitetskog koledža u Londonu, rekla je Vašington postu da je oživljavanje medalje "očigledno svesni eho staljinističke prošlosti".

Rot-Ej je rekla da je nagrada nastala kada je Sovjetski Savez pokušavao da "planira posleratnu obnovu" i podrži porodice kao "osnovnu instituciju sovjetskog društva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu