Slovenci napravili sočan biftek od cvekle: 450 grama "samo" 30 evra

Kada naručujete biftek u restoranu, morate dodati i epitet – prepečen, srednje pečen ili krvav. Međutim, šta ukoliko jelo nije napravljeno od najmekšeg svinjskog mesa, već je u pitanju biljna alternativa koja je jednako sočna i ukusna, ali ne krvari? Slovenačka kompanija Juicy Marbles uspela je da napravi pomak u vege-hrani, pa je veganima i vegetarijancima, pored kobasica i burgera, na raspolaganju i – file minjon.

Život

Izvor: klima101

Četvrtak, 11.08.2022.

15:48

Slovenci napravili sočan biftek od cvekle: 450 grama
Foto: Shutterstock/nazarovsergey

Proizvođačima vegetarijanske i veganske hrane lakše je da uz pomoć biljaka imitiraju mleveno mesto, ali su visokokvalitetni mesni odresci dugo ostajali van domašaja njihove tehnologije.

Specifična struktura koju bifteku daju slojevi mišićnih vlakana, svetlucava glazura masti na parčetu mesa koja se prelama na svetlu, mekoća, aroma… Postoji mnogo karakterističnih osobina jednog dobrog mesnog odreska koje soja i cvekla, kao najčešće osnove vege-alternativa, pretežno nisu mogle uspešno da oponašaju. Dok Vladimir Mićković nije sa svojim kolegama pokrenuo Juicy Marbles.

Vegani se žale da previše liče na meso; Stigli prvi 3D odresci: Da li biste probali? ANKETA

Soja i cvekla i dalje ostaju među bazičnim sastojcima veštačkog mesa, a filei se pripremaju u specijalnoj mašini veličine sobe – Meat-O-Matic 9000. Kao zamena za mast koristi se suncokretovo ulje. Ono se meša sa proteinima i zgušnjivačima, dodaju se gvožđe i vitamin B12, a smesa se potom boji cveklom i prolazi kroz patentirani proces, na bazi 3D tehnologije, koji koristi pritisak i toplotu za dobijanje finalnog proizvoda.

Kompanija nije otkrila mnogo informacija o samoj proizvodnji zbog konkurentnosti tržišta vege-hrane. Da je ukus veštačkog mesa nadrealno dobar potvrđuje i opis proizvoda koji je potekao od jednog gurmana – Salvador Dali među mesom.

Biljni file minjon, made in Slovenia, već je dostupan u Evropskoj uniji po ceni od 30 evra za četiri parčeta od po 113 grama. A Mićković kaže i da se s porastom proizvodnje očekuje dodatno pojeftinjenje. Asortiman bifteka na njihovom sajtu biće proširen u budućnosti, pa će vegetarijanci i vegani moći da uživaju i u drugim mesnim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: