Otkaz zbog "udvaranja": Poruka dostavljača podelila Srbiju, kako biste vi reagovali? ANKETA

Dostavljač iz Beograda ostao je bez posla nakon što je devojci kojoj je prethodnog dana doneo hranu poslao poruku u kojoj je s njom pokušao da flertuje. Devojka ga je prijavila njegovoj firmi i odmah je dobio otkaz. Javnost se nakon toga podelila. Jedni misle da je devojka preterala i da, pošto u poruci nije bilo ničeg vulgarnog, nije trebalo da potez tog momka doživi kao pretnju. Drugi kažu da je dostavljač zloupotrebio njene lične podatke, da joj, osim telefonskog broja, zna i adresu i da se niko u njenoj koži ne bi nakon takve poruke osećao bezbednim.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

13:27

Otkaz zbog
Foto: fizkes/Shutterstock

Mnoge su se žene našle u sličnoj situaciji sa raznim kuririma i radnicima firmi i službi kojima su morale ostaviti svoje lične podatke. Da li oni koji se tako stečenim podacima posluže za udvaranje čine krivično delo? Ili, kako neki kažu, "imaju pravo da pristojno pokušaju, pa neka devojka odbije ako joj se ne sviđa"?

Advokatica Ana Selak kaže da je ovo krivično delo, bez obzira na to što neki smatraju da je dostavljač bio ljubazan.

"Devojka je obavestila poslodavca da se to ne bi desilo nekom trećem licu u budućnosti", ističe Ana Selak, govoreći da mnogi ocenjuju ovaj slučaj na osnovu kulture i manira, a ne kao nešto što ima zakonske posledice.

Sociološkinja i članica mreže "Ženska solidarnost" Jelena Riznić navodi da na prvi pogled situacija može da deluje nevino ali da ne mora uopšte da bude tako.

"Podsetiću da smo pre sedam meseci imali talas 'Nisam prijavila', i tad je javnost pitala zašto te devojke nisu prijavile na vreme, a ova devojka to jeste uradila na vreme. To je prva instanca, prijaviti poslodavcu. Ovo je finska firma i da se ovo desilo u zemlji EU, taj momak bi imao mnogo ozbiljniji problem i posledice", kaže ona.

Ističe da ovo nije ista situacija kao da je dobio broj telefona od recimo zajedničkog poznanika, jer je ovde zloupotrebio broj telefona koji ne bi imao da nije radio za tu kurirsku službu.

"Postoji okvir u kom je njemu dozvoljeno da koristi njene podatke i to mu stoji u ugovoru o radu. Ali i pored toga – mi znamo kako se osećamo kada se šetamo same, kada treba da zovemo majstore, dočekamo kurire a same smo kod kuće. Postoje strategije koje žene imaju u takvim situacijama i moramo da pokažemo razumevanje, jer taj strah ima svoje utemeljenje u realnosti. Postoje načini da se nekome priđe a da se druga strana ne oseti ugroženo", ističe Jelena Riznić.
Ako je imao nameru, trebalo je lično da joj saopšti, na vratima, smatra Ana Selak.

"Ovde govorimo o korišćenju njenog ličnog podatka, a to je broj telefona, za svrhu na koju devojka nije pristala. To je podatak koji jeste zaštićen zakonom", navodi ona, te dodaje:

"Ovakvih slučajeva ima dosta, zato postoje zakoni koji regulišu ovakve situacije, jer da nema slučajeva, ne bi bilo ni zakona. U ovom slučaju možemo da imamo i krivično delo proganjanja, za koje je zaprećena kazna do jedne godine zatvora pored novčane kazne."

"Ona je mogla da mu kaže preko poruke da nije zainteresovana, ali ja, kao dama, ne želim da konstantno dolazim u situaciju da govorim ne. Ne vidim ništa kulturno u ovome, neke stvari su jednostavno neprihvatljive", ističe Ana Selak. Ne radi se o bezbednosti nego o volji.

"On je svoju volju za dopadanjem mogao da joj izrazi na vratima, i da tu vidi da li su emocije uzajamne. Ali on je iskoristio podatak kojim raspolaže zato što je zaposlen u nekoj firmi, a pritom je svestan da je u obavezi da ne koristi taj podatak u lične svrhe. To je sporno i mi to ne možemo da opravdamo", ističe.

Ono što je napisao u sledećoj poruci Jelena Riznić ocenjuje kao emotivnu manipulaciju.

"Napisao joj je – ja sam zbog tebe ostao bez posla. Ne, ti si prekršio ugovor o radu. Kada bi se bilo ko ponašao onako kako ne treba na radnom mestu, takođe bi dobio otkaz. Nema pravo da se udvara na ovakav način", ističe Jelena Riznić, dodajući da adresa i broj telefona uvek mogu da se zloupotrebe.

Kako biste vi reagovali u ovoj situaciji? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

288 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: