Kome smeta kobasica? Naučnik se izvinio zbog navodne slike zvezde najbliže Suncu

Francuski fizičar Etjen Klejn javno se izvinio nakon priznanja da je fotografija zvezde 'Proxima Centauri', koju je pre nekoliko dana objavio na svom Tviteru, zapravo fotografija komada kobasice.

Život

Izvor: index.hr

Petak, 05.08.2022.

11:05

Default images

"Fotografija Proxime Centauri, zvezde najbliže Suncu koja je od nas udaljena 4.2 svetlosne godine", napisao je tada Klejn uz fotografiju zvezde, odnosno kobasice. Dodao je da je fotografija snimljena Nasinim teleskopom Džejms Veb, a pohvalio je i nivo detalja koji se mogu videti.

"Dan za danom otkriva se novi svet", zaključio je fizičar.

Korisnici Tvitera su uglavnom shvatili da se radi o šali, ali nisu je svi prihvatili sa odobravanjem.

"S obzirom na to da ste naučnik i istraživač i da znate kakvom se brzinom šire lažne informacije, neprikladno je da delite ovakve stvari a da odmah ne napomenete da su lažne", napisao je jedan korisnik.

Podstaknut komentarima i prozivkama, Klejn je uputio izvinjenje. "S obzirom na neke komentare, osećam se dužnim da objasnim da je tvit koji prikazuje navodni snimak Proxime Centauri bio oblik zabave. Naučimo da budemo oprezni prema argumentima autoriteta, kao i prema spontanoj elokvenciji određenih slika", napisao je fizičar.

U šaljivom tonu dodao je da, prema savremenoj kosmologiji, nijedna stvar koja postoji u kasapnicama ne postoji nigde osim na Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: