Prva dama Hrvatske "pritiska" direktorku, i šta će biti sad? Oglasila se bivša ministarka

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je Sanja Musić Milanović, supruga predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, izvršila pritisak na direktorku zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi se već zaključene dve ocene njenog mlađeg sina, nakon gotovo nedelju dana od završetka škole, iz četvorki promenile u petice, slučaj je na Fejsbuku prokomentirala Blaženka Divjak, bivša ministarka nauke i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske.

Život

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 05.07.2022.

14:19

Default images

Proteklih nekoliko dana Hrvatsku potresa skandal nakon što Jutarnji list preneo da je prva dama Sanja Musić Milanović vršila pritisak na direktorku Gimnazije kako bi se njenom sinu dve četvorke promenile u petice.

Nakon što smo čuli šta o celom slučaju misli predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, celu situaciju je na društvenoj mreži Fejsbuk prokomentarisala i Blaženka Divjak, bivša ministarka nauke i obrazovanja. "Da li je primereno da (bilo koji) roditelj ovako reaguje? Može li se ovo shvatiti kao pritisak na školu i nastavnika?

Ako je sve tako kako piše u članku i ocena je promenjena, tada je ovo pismo očito shvaćeno kao pritisak i ocena je promenjena suprotno Zakonu o vaspitanju i obrazovanju. Naime, (Čl.74) kaže da se zaključna ocena iz predmeta utvrđuje javno, u razredu. Nadalje, Čl. 76 kaže da ako učenik ili roditelj nisu zadovoljni ocenom mogu u roku od dva dana od završetka nastavne godine podneti zahtjev za ispit pred komisijom te se u roku od sledeće dve nedelje taj ispit mora i održati. Tako se dokazuje koju je ocenu učenik zavrijedio. I da, ocena ne mora biti aritmetička sredina niti se mora dati ocena iz aktivnosti.

Roditelj ima pravo da reaguje na nepravilnosti, pa i da piše direktoru i razrednom starešini, ali pri tome treba imati dobru meru i postupak obe strane (roditelj i škola) trebaju sprovesti po Zakonu i pravilnicima. Roditelj ima pravo tražiti prosvetnu inspekciju i pedagoški nadzor ako se sumnja na nepravilnosti. Ako je sve tačno što je JL objavio u ovih nekoliko članaka, onda se tako nije postupilo.

Nadalje, kada si roditelj i javna osoba, svaka reakcija treba biti odmerena, jer se percipira da dolazi sa položaja moći i pritisak na školu, direktora i nastavnike je višestruko veći. Pa iako u pismu piše da se ovde ne radi o traženju veće ocene, celo pismo, a posebno trenutak u kojem je poslato, mogu se shvatiti i drugačije. Barem je to moje mišljenje kao nekoga ko je više u 30 godina u razredu u školi i na fakultetu. Naravno, moj je stav da nijedan direktor niti nastavnik ne sme da popusti direktnim ili indirektnim pritiscima.

O tome kako roditelji na razne načine pritiskaju školu i nastavnike da bi učenici često sam govorila i pisala. Dodajem da je odgovornost javne osobe, koja je uz to i sveučilišna profesorica, da primjerom pokaže da se to ne radi, ogromna. Po svemu sudeći i škola je podlegla pritisku ako je ocena promenjena, pa će prosvetna inspekcija očigledno ovde imati puno posla. Dakle, ovde se ne radi o nedostatku propisa već o tome da se zaobilaze.

Molim vas sve koji ćete komentarisati da ne stavljate ovo u politički kontekst (levica, desnica), a ni lični (koleginicu lično ne poznajem, a njein stručni rad cenim). Zašto ipak o ovome dajem svoj osvrt? Pre svega zato da se o temi javno argumentovano razgovara, a i da se založim da sve ovo prosvetna inspekcija i pedagoški nadzor temeljno istraže. Takođe da analiziramo šta je primerena reakcija roditelja, koja je odgovornost škole, ali i da odbranimo školu i nastavnike o neprimerenih pritisaka", napisala je Divjak na Fejsbuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: