Verske vođe u Americi godinama seksualno zlostavljaju decu – 700 žrtava, a samo nekoliko optuženih

Sodomija, silovanja, pornografski snimci s maloletnicima oba pola i slične gnusne radnje detaljno su opisane na 300 stranica zaključnog dokumenta nezavisne istrage o seksualnom zlostavljanju dece Južne baptističke konvencije u SAD (Southern Baptist Convention), inače najveće baptističke denominacije u svetu i druge najveće verske grupe u Americi.

Život

Izvor: Dnevno.hr

Ponedeljak, 06.06.2022.

15:01

Verske vođe u Americi godinama seksualno zlostavljaju decu – 700 žrtava, a samo nekoliko optuženih
Foto: Profimedia

Mučne ispovesti prikupljene tokom sedmomesečne istrage otkrile su kako se ovi zločini ponavljaju već 20 godina, a vrh SBC-a je isto toliko vremena o svemu mučki ćutao, istovremeno preteći žrtvama koje su se usudile da prijave zlostavljanje.

Nezavisni istražioci "Guidepost Solutions" objavili su listu zlostavljača, a s obzirom na broj imena ‘uglednih' baptista koji su tamo završili s pravom se može se reći kako Ameriku upravo potresa najveći verski skandal u istoriji ove zemlje.

Žrtve zastrašivali godinama

Američki mediji pišu kako se u izveštaju spominje čak 700 žrtava seksualnog zlostavljanja. Kada bi se zbog gnusnih činova obratili vođstvu uvek bi naišli na istu reakciju, otpor pa čak i neprijateljstvo jer su samo hteli da zaštite instituciju i zlostavljače, koje su zapravo i podržavali, navodi se u jezivom dokumentu. Oni koji su ih ipak prijavili, prenosi "Washington post", bivali bi rutinski ućutkivani i zastrašeni.

Uprkos jadnoj i poražavajućoj reakciji vrhovnih Baptista, neki predatori završili su iza rešetaka.

Pastor Ralf Li Aron 2009. je proglašen krivim za sodomiju prvog stepena i za proizvodnju nepristojnog materijala. Žrtve su bili četvorica dečaka starosti između osam i 12 godina, s kojima je snimao polne odnose. U optužnici mu se na teret stavljalo čak 150 seksualnih zločina, ali kako je pristao na doživotni zatvor, porodice žrtava odlučile su da ne pokreću ostale optužbe i dodatno traumatizuju decu svedočenjima na sudu.

300 mučnih intervjua

Danijel Montaž je dobio 17 godina zatvora, a on je u baptističkoj crkvi radio s mladima i priznao seksualno zlostavljanje 20 maloletnih devojaka u 25 godina, a na 20 godina robije osuđen je Endru Argent, bivši ministar hvale i bogosluženja baptističke crkve, koji je seksualno iskorišćavao trojicu dečaka starosti od 11 do 14 godina. Kajl Adkok bio je duhovni vođa mladih baptista kad je optužen po 29 tačaka optužnice za silovanje i sodomiju tinejdžerke, a Džon Lankston je osuđen za seksualno zlostavljanje trojice maloletnika mlađih od 12 godina.

Sva istina bi trebalo da izađe na videlo u junu ove godine na godišnjem susretu crkvenih delegata. Još uvek se ne zna šta će preduzeti, jer su upravo oni ranije zatražili da treća strana istraži Izvršni odbor zbog silnih optužbi. Nepoverenje velike većine delegata u vođstvo bilo je toliko da su, uz istragu, izaslanici SBC-a takođe zahtevali od članova Izvršnog odbora da se odreknu privilegija advokata i klijenta za dve decenije komunikacije sa svojim advokatima, govoreći svom najvišem vođstvu da preda sve zakonski zaštićene dokumente koje zatraži kompanija koja ih istražuje, a radna grupa SBC-a koja radi s Guidepostom kaže da je kompanija primila najmanje pet terabajta dokumenata i komunikacija te da je od oktobra obavila najmanje 300 intervjua.

"Nijedan ateist, nikakvi sekularisti ili materijalisti ne bi mogli da nanesu ni približno toliko štete hrišćanskoj veri kao što su to učinile ove vođe unutar hrišćanske Crkve", zaključak je više analitičara, piše "Washington post".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: