Sud oborio žalbu ministarstva – istopolni partneri mogu da usvajaju decu

Svi životni partneri u Hrvatskoj mogu da pristupe proceni o podobnosti i prikladnosti za usvajanje, odlučio je Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

13:07

Sud oborio žalbu ministarstva – istopolni partneri mogu da usvajaju decu
Foto: vetre/Shutterstock

Istopolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno da pristupe proceni za usvojitelje i ne smeju da budu diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije, presuda je Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je odbijena žalba nadležnog Ministarstva na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz aprila 2021. godine, kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivu Šegoti trebalo da bude omogućen pristup postupku procene za usvajanje.

Crna Gora je izglasala zakon o istopolnim brakovima: Da li je Srbija sledeća?

Kožić i Šegota su se 2016. godine prijavili u Centar za socijalni rad u želji da postanu udomitelji i usvojitelji. Njihovi zahtevi uredno su primljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke u 2020. godini uspešno su postali udomitelji dvoje dece.

Prvostepeni upravni sud prošle godine je doneo presudu da mogu postati i usvojitelji, a nakon žalbe Ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve nedoumice. Povodom najnovije presude Visokog upravnog suda, oglasio se predsednik udruženja "Dugine obitelji" Daniel Martinović.

"Prema ovoj presudi, svi životni partneri mogu da pristupe proceni o podobnosti i prikladnosti za usvajanje", rekao Martinović i dodao kako je ova presuda presedan, prenosi Jutarnji.

Od "neće šetati" do "nije brak": Zašto je legalizacija istopolnih zajednica uzbudila Srbiju?

Rekao je i kako bi moglo biti poteškoća na osnovu diskriminacije, ali da se nada da ih neće biti, te je pozvao sve koji naiđu na prepreke da im se obrate.

"Više vas ne mogu diskriminisati na temelju seksualne diskriminacije, mogu vas odbiti na temelju nekih kriterijuma", rekao je Martinović.

On je dodao i kako se Ministarstvo više ne može žaliti na ovu odluku suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: