Statistika Evrovizije pokazala smanjenu gledanost, opet nedostaju podaci

Organizatori takmičenja za pesmu Evrovizije, Evropska radiodifuzna unija (EBU), saopštili su u sredu u Ženevi da je ukupno najmanje 161 milion ljudi pratilo finale takmičenja 2022. na svojim televizijskim ekranima sredinom maja.

Život

Izvor: DPA

Sreda, 25.05.2022.

19:10

Statistika Evrovizije pokazala smanjenu gledanost, opet nedostaju podaci
Foto:EPA/ALESSANDRO DI MARCO

EBU je ovo zasnovao na podacima sa 34 TV tržišta. 161 milion gledalaca je manje od izmerenih 183 miliona za Evroviziju u Roterdamu prošle godine. Rusija – sa tradicionalno velikom publikom – ove godine je isključena iz učešća na Evroviziji zbog invazije na Ukrajinu.

U Ukrajini, zemlji pobednici, nije merena ocena. Takođe nema podataka iz Albanije, Azerbejdžana, Izraela, Hrvatske, Malte, Crne Gore, Severne Makedonije i San Marina.

Kao i uvek, gledanost sa Islanda je bila rekordna: finalnu večer Evrovizije pratilo je 96,4% svih televizijskih gledalaca. U Norveškoj je iznosio 89,1%, u Švedskoj 81,4% i u Finskoj 72,1%. U Nemačkoj je četvoročasovnu emisiju iz Italije pratilo oko 36% televizijskih gledalaca.

U Italiji ih je u proseku gledalo 6,6 miliona, u Španiji 6,8 miliona i u Britaniji 8,9 miliona, što znači da su Britanci ovoga puta zamenili Nemačku sa najvećim apsolutnim brojem gledalaca. Britanija je ovoga puta svojom pesmom zauzela drugo mesto. Pobednik u noći 15. maja bila je Ukrajina sa Kaluškim orkestrom i pesmom „Stefanija“.
Zemlja je pobedila na 66. Evroviziji sa rekordnim brojem bodova u glasanju publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: