Pentagon krije vanzemaljce? Dokazi neuverljivi a ispitivanje i dalje traje

Održano je prvo saslušanje pred Kongresom o NLO-ima od 1969.Ovaj izveštaj označava prekretnicu u politici američke vlade nakon decenije odbijanja, razotkrivanja i diskreditovanja zapažanja neidentifikovanih letećih objekata i "letećih tanjira" iz 1940-ih.

Život

Izvor: Net.hr

Sreda, 18.05.2022.

15:13

Pentagon krije vanzemaljce? Dokazi neuverljivi a ispitivanje i dalje traje
Foto:Shutterstock/Ivan Cholakov

Prvo javno saslušanje o NLO-ima u više od 50 godina održano je u utorak, nakon što su zvaničnici odbrane objavili dva snimka neidentifikovanih letećih objekata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a počela je debata o tome šta se nalazi na snimku, preneo je Dejli mejl.

Jedan snimak je uzet iz pilotske kabine i prikazuje sferni objekat koji pluta pored aviona. Na drugom snimku su prikazana dva mala trouglasta objekta, a moglo se videti da su ti objekti koji lete pored kokpita aviona uočeni kroz naočare za noćno osmatranje.

Ronald Moultrie, najviši obaveštajni zvaničnik Pentagona, i Skot Brej, zamenik direktora pomorske obaveštajne službe, svedočili su pred savetom. Potkomitet za borbu protiv terorizma, kontraobaveštajne poslove i suzbijanje proširenja Predstavničkog doma za obaveštajne poslove bavio se detaljima izveštaja o "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" (UAE), kako su NLO-i postali poznati u poslednje vreme. Ovakvi razgovori na visokom nivou u poslednjih pola veka bili su rezervisani za zatvorene sastanke među visokim vojnim zvaničnicima.

Prošlog juna, Kongres je zatražio izveštaj o UAE, a Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe (DNI) ponudila je preliminarnu procenu usredsređena na 144 incidenta koje je prijavilo vojno osoblje 2004. DNI je uspeo da objasni samo jedan. A od prošlogodišnjeg izveštaja, Moultrie je rekao da Pentagon radi na „eliminisanju stigme“ oko izveštavanja UAE i da je broj neobjašnjivih incidenata porastao na 400. Jedanaest incidenata je bilo "skoro fatalno", pri čemu su vojni avioni jedva izbegli sudar sa UAE.

Svi smo radoznali

Moultri je rekao da Pentagon ne isključuje mogućnost da bi ovi incidenti mogli da budu povezani sa vanzemaljskim životom. "Postoje elementi naše vlade koji traže vanzemaljski život", rekao je Moultrie. "Naš cilj nije potencijalno da nešto prikrijemo, već da razumemo šta bi moglo da bude tamo", dodao je on.

Međutim, Brej je rekao da zvaničnici nisu naišli na nijedan dokaz koji bi ukazivao na to da su UAE vanzemaljskog porekla. "Ići ćemo gde god nas podaci odvedu", rekao je on.

"Svi smo radoznali i pokušavamo da razumemo nepoznato. I kao doživotni obaveštajni profesionalac, nestrpljiv sam. Želim hitna objašnjenja za ovo kao i svako drugi. Međutim, razumevanje može da zahteva dosta vremena i truda. Zato smo pokušali da se koncentrišemo na ovo. Proces je zasnovan na podacima, a dobili bismo činjenice zasnovane na činjenicama", rekao je Brej.

"Želimo da znamo šta je tamo, kao i vi", rekao je Moultri, dodajući da je obožavalac naučne fantastike. Da, pratio sam naučnu fantastiku i išao na konvencije, to ću reći u zapisniku. Nema ništa loše u tome", rekao je Brej.

Većinu ovoga su prijavili vojni piloti

Predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove, predstavnik Adam Šif, rekao je obaveštajnim zvaničnicima da moraju da podele onoliko koliko mogu sa američkim narodom, jer prekomerna tajnovitost samo rađa nepoverenje i spekulacije.

Posle nešto manje od sat i po svedočenja, rasprava je napravila pauzu. Prošlogodišnji izveštaj o bombi kaže da su podaci "uglavnom neuverljivi", ali da je većina incidenata definitivno uključivala "fizičke objekte". Većinu ovoga su prijavili vojni piloti. U 18 incidenata, posmatrači su prijavili neobične UAP obrasce kretanja ili karakteristike leta, uključujući objekte za koje se činilo da lete bez vidljivih sredstava za pogon. Čini se da su neki UAP-i ostali nepomični zbog vetra u vazduhu, krećući se protiv vetra, naglo manevrišući ili krećući se značajnom brzinom, bez vidljivih sredstava za pogon, navodi se u izveštaju.

U malom broju slučajeva, sistemi vojnih aviona obrađivali su radio-frekvencijsku energiju povezanu sa posmatranjima UAP-a. Nakon nedovoljnog izveštaja, Pentagon je osnovao novu kancelariju za proučavanje takvih incidenata – Grupu za identifikaciju i sinhronizaciju aviona i upravljanje (AOIMSG).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: