"Zašto su glasovi otišli Ukrajini umesto Moldaviji?" - oglasio se rumunski evrovizijski tim

Dva dana nakon finala Evrovizije, strasti se ne stišavaju. Osim brojnih negativnih reakcija na pobedu Ukrajine, ono što trenutno okupira pažnju mnogih jeste mogućnost da glasovi šest zemalja budu oduzeti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

18:25

Foto: SHutterstock/rarraroro

Podsetimo, partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije, saopštio je da su u rezultatima šest zemalja identifikovani "određeni neregularni obrasci glasanja".

Naime, glasovi žirija iz šest zemalja u drugom polufinalu Evrovizije su uklonjeni iz takmičenja, a potom su bili zamenjeni zbirnim rezultatima zasnovim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja u drugom polufinalu i velikom finalu. U pitanju su nacionalni žiriji iz sledećih zemalja: Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Nakon što je RTCG zatražila pojašnjenje od Evropske radiodifuzne unije (EBU), sada se oglasila i Rumunija.

Šefica rumunske delegacije na takmičenju za pesmu Evrovizije Julijana Marčuk je istakla da ne razume zašto je EBU poništio glasanje njihovog žirija, odnosno zašto je 12 poena koje je njihova zemlja dodelila Moldaviji pripalo Ukrajini.

Marčuk je naglasila da je rumunski žiri ispoštovao sva pravila glasanja, pa je iznenađena poništavanjem njihovog rezultata i izmenom glasova, prenosi "Telejurnal", a piše Kurir.

"Iz Torina sam zvala Bukurešt, tražila sam da mi daju rezultat, jer do tog trenutka nisam znala i detalje o tome kako je žiri organizovan u studiju. Saznala sam da je glasanje organizovano po svim pravilima EBU, uz obavezno prisustvo notara, koji je stigao u studio pre članova žirija. Članovi žirija nisu mogli da komuniciraju jedni sa drugima. Nisu mogli da pričaju. Svaka osoba je potpisala svoje glasove. Nisu videli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem!", kaže Julijana.

Bombe za pobednike Evrovizije: "Tražili ste pomoć za Azovstal - evo vam" FOTO

Tokom direktnog prenosa finala, tri zemalje sa spiska "spornih" zemalja, uključujući i Rumuniju, imale su "tehničke poteškoće", pa je izvršni supervizor EBU, Martin Osterdal, sam pročitao rezultate glasanja.

Ovim povodom oglasila se i rumunska televizija, koja je izdala zvanično saopštenje.

"Rumunska televizija se u potpunosti posvetila učešću na Evroviziji 2022, plaćajući kotizaciju i pripremajući, zajedno sa svojim VRS timom, projekat koji je uživao priznanje javnosti. Međutim, bili smo iznenađeni kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačnu rang listu, pri čemu su organizatori dodelili još jedan set bodova takmičarima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumuniji odlučio da predstavnicima Moldavije dodeli maksimalan broj bodova!", piše u saopštenju

Dalje, iz rumunske televizije naglašavaju da nisu bili obavešteni o promenjenim pravilima:

"U ovoj vanrednoj situaciji, koja nas je neprijatno iznenadila, TVR je zatražio od organizatora ESC-a da nam zvanično dostave jasne razloge zašto su ocenu žirija u Rumuniji zamenili na netransparentan način. U zavisnosti od odgovora koji će nam biti poslat, TVR zadržava pravo da preduzme mere za ispravljanje nastale situacije. Nadležna osoba koja je imenovana od straneTVR-a, da upravlja komunikacijom sa EBU-om za glasanje nacionalnog žirija, primetila je nesklad između rezultata prenetih prethodnog dana. Takođe, ono što je zbunilo mnoge u toku glasanja bilo je i to što voditeljki Edi Markus nije bilo dozvoljeno da se uključi u zvaničnu emisiju u toku saopštavanja rezultata."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: