Evrovizija izašla sa saopštenjem - neregularno glasanje; Konstrakta može da ostane bez poena?

Partner Evropske radiodifuzne unije (EBU) koji vrši monitoring nad glasanjem tokom Evrovizije, saopštilo je da se u rezultatima šest zemalja identifikovani "određeni neregularni obrasci glasanja".

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Nedelja, 15.05.2022.

09:08

Evrovizija izašla sa saopštenjem - neregularno glasanje; Konstrakta može da ostane bez poena?
Foto: Profimedia

Iako se u saopštenju ne navodi eksplicitno koji su to "neregularni obrasci glasanja", ne može ni na šta drugo da se odnosi nego na šablonsko glasanje susednih zemalja, ili evropskih "blokova" - poput skandinavskih zemalja, tradicionalnih 12 poena koje Grčka i Kipar razmene svake Evrovizije, ali i poena koje zemlje bivše Jugoslavije dodeljuju jedna drugoj.

Konstraktina prva izjava: "Znala sam da ovo ne prolazi ovde"

"Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasanjem)", glasi saopštenje.

Ovaj proces je priznao Nezavisni monitor glasanja, navodi se.

Konstrakta doživela peh na nastupu, svi o tome pričaju VIDEO

"EBU izuzetno ozbiljno shvata sve moguće pokušaje da se manipuliše glasanjem na Pesmi Evrovizije i ima pravo da ukloni takve glasove u skladu sa Zvaničnim uputstvima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi verovatno uticati na rezultate i/ili ishod glasanja", zaključuje se saopštenje organizatora Evrovizije.

Ovo bi moglo da znači da bi našoj predstavnici Konstrakti mogli da povuku jedinih 12 poena koje je sinoć dobila, jer su "došli" iz komšiluka -. Hrvatske i Crne Gore. Žiri Severne Makedonije sinoć je dodelio 10 poena za Konstraktu. Naša predstavnica završila je sinoćno takmičenje na petom mestu, dok je pobednička država bila Ukrajina. Do 2008. godine važio ustaljeni sistem glasanja po kom su o pobedniku "Evrovizije" odlučivali isključivo glasovi publike iz svih zemalja učesnica, preokret je nastao kada su pojedine zemlje povukle svoje učešće zbog, kako su tada naveli, "nepravednog susedskog dodeljivanja glasova".

A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu "Pod sankcijama smo"

Upravo zbog toga je 2009. godine uspostavljen sistem po kom o pobedniku "Evrovizije" odlučuju glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmeri. Prema novim pravilima, svaka zemlja učesnica ima pet članova stručnog žirija, pri čemu svaki od njih mora da bude državljanin zemlje u čijem je žiriju, a podrazumeva se da je istaknut na polju radija, televizije, muzičke produkcije ili komponovanja. Osim toga, članovi žirija ne smeju imati nikakve personalne veze sa učesnicima takmičenja.

"Negativan publicitet učinio svoje": Severna Makedonija više ne učestvuje na Evroviziji?

I dok se se glasovi žirija dobijaju jedan po jedan za svaku državu, glasovi publike se dobijaju za sve države odjednom, što zapravo može drastično da podigne zemlje koje su slabije prošle po glasovima žirija, i obrnuto.

U 2019. godini prezentacija glasova se malo promenila. Objavljivanje rezultata glasanja putem telefona započinje od zemlje koja je dobila najmanje bodova od žirija, a završava se državom koja je dobila najviše bodova od žirija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: