"Nestane ceo jedan svet"; "Bio i ostao najveći" - poznati se opraštaju od Dejana Mijača FOTO

Istaknuti reditelj Dejan Mijač preminuo je u 87. godini života.

Život

Izvor: B92, Kurir

Utorak, 05.04.2022.

17:02

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ/bg

Vest o smrti poznatog reditelja je mnoge potresla, a među prvima se od Dejana Mijača glumac Tihomir Stanić

"On me je primio na akademiju, niko drugi me ne bi ni primio. Sve što znam od njega sam naučio. Obeležio je moj život u značajnoj meri, ali ne samo moj, nego svi glimci sa kojima je radio, a radio je sa mnogima, sigurno životno i profesionalnu karijeru mogu da označe do tog trenutka rada sa njim i posle. On je uticao na mnoge i mnogi su posle profesionalnog susreta sa njim napravili sve najbolje od svojih karijera. Jesam bio u kontaktu sa njim. Sećam se poslednjeg susreta sa njim. Čuli smo se nedavno i dugo pričali, ali ne mogu da otkrivam zašto me je zvao. On je bio najznačajniji reditelj, kreator jednog paralelnog univerzuma", rekao je Tihomir Stanić za Kurir. "Dragi Profesore, Bilo je veliko zadovoljstvo i čast raditi i drugovati sa vama", od reditelja se oprostio i Gordan Kičić.
Tužna vest je iznenadila i rastužila i glumicu Iskru Brajović.

"Kada sam bila devojčica, svoje pesme sam zapisivala u neke sveske kupusare, i tek ponekom ih pokazivala. Jedan od prvih iz te tajne družine bio je Dejan Mijač. A kada mu je tragično nastradala ćerka, mene desetogodišnjakinju je to toliko potreslo, ta zamisao da ostaneš bez deteta, da sam mu napisala pesmu, i dala tati da mu je preda. Sutradan je Dejan došao sa kompjuterom u naš dom. "Da ne pišem više na kojekakvim papirima, već da zbrajam stihove elektronski." Zavet da ću da nastavim da pišem i pored glume ("gluma je za lenje" govorio bi mi znajući moju nemirnu narav) sam održala. Svaki susret počeo bi pitanjem - Pišeš li još? Žao mi je, Dejane, što sad ne umem da sastavim pesmu, i što sa godinama reči beže od nas, a ne izlaze više iz srca na papir direktnom linijom. Vidimo se, jednog dana svakako. Do tad ću imati pravu pesmu za Tebe",ispričala je Iskra kako ju je Mijač podstaknuo da se bavi svojom strašću.
Foto: Printscreen/@sloboda_micalovic_boba
"Zbogom profesore", napisala je Sloboda Mićalović u okviru priča na Instagramu. Glumica Jelena Đokić, podelila je fotografiju Dejana Mijača, na kojoj se vidi oreol oko njegove glave, pa kratko napisala "Dejan Mijač".
Rediteljka Milica Kralj nije krila tugu zbog smrti reditelja.

"Dejan Mijač primio je moju klasu. Za mene bio i ostao najveći. Doviđenja, profesore. Svet je ceo zaista otišao sad". Glumac Goran Šušljik na Tviteru je podelio svoja osećanja povodom smrti velikog reditelja. "Nestane ceo jedan svet", napisao je kratko glumac Svetozar Cvetković na Instagramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: