Preminuo Dejan Mijač

Istaknuti reditelj Dejan Mijač je preminuo. Iz Udruženja dramskih umetnika Srbije potvrđeno je da je reditelj preminuo u 87. godini života.

Život

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2022.

15:52

Preminuo Dejan Mijač
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja kod nas postigao je u karijeri gotovo sve. Iza Mijača su predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, silna priznanja, a odškolovao je i mnoge generacije studenata.

Mnogo je nagrada iza njega, toliko antologijskih predstava, od "Ženidbe i udadbe", "Golubnjače", "Pučine", "Putujućeg pozorišta Šopalović", do "Vase Železnove" ili "Rodoljubaca"…
"Svaka od mojih predstava bila je rezultat napora. Neka je bila manje, neka više uspešna. Ja sam, recimo, voleo neke predstave koje publika ili kritika nisu prihvatile. Na primer, radio sam u SNP-u 'Veliki Mak'. Selektor Sterijinog pozorja nije razumeo predstavu, rekao je da je isuviše mračna. Nisam zbog toga patio. Pa, onda 'Pomračenje' Slobe Stojanovića, za koju je Mića Tabački u SNP-u napravio izvanrednu scenografiju. Ta predstava je fenomenalno propala. I dan-danas kad se vidimo Mića i ja pričamo o njoj. Ali tada nije prošla, rano je došla", govorio je svojevremeno domaćim medijima.

Dejan Mijač rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Bio je reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine.

Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režiranih predstava), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od toga dobitnik je osam Sterijinih nagrada.

Mijač je bio akademik, član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: