- Vesti -

Preminuo čovek kome je presađeno srce svinje

Dejvid Benet (57), koji je u januaru primio genetski izmenjeno svinjsko srce, umro je u utorak.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegovo stanje počelo je da se narušava poslednjih dana a bolnica je u sredu objavila njegovu smrt, prenose svetski mediji.

Benet je bio prvi pacijent ikad koji je primio životinjski organ genetski modifikovan da se spreči odbacivanje kod čoveka. U vreme njegove smrti nije identifikovan vidan uzrok, a istraživači planiraju da sprovedu detaljnu reviziju njegove smrti i objave rezultate.

Čovek dobio srce GMO svinje

Transplantacija, iako mu je pružila još samo dva meseca života, mnogo znači za istraživanje oblasti ksenotransplantacije, koja se nada da će pomoći u rešavanju nedostatka ljudskih organa.

Benet je do transplantacije bio vezan za krevet i prikačen na bajpas mašinu od oktobra 2021. Kad je saznao da nema druge opcije – jer nije bio u skladu sa medicinskim preporukama – pristao je da primi genetski izmenjeno svinjsko srce za koje se nadao da će mu pomoći da premosti određeni period dok ne ispuni uslove za ljudsko.

Novo srce je radilo dobro nedeljama, bez znakova odbacivanja. Iako je bio slab od mnogo ležanja u krevetu primao je rehabilitaciju i mogao je da sedi i gleda "Superboul" sa svojim terapeutom, a jednom je čak je zapevao, preneo je "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu