Kako je Jovan Jovanović dobio nadimak - Zmaj

Čuveni srpski književnik Jovan Jovanović najpoznatiji je po svom nadimku - Zmaj. Ipak, malo ljudi zna kako ga je dobio i šta on zapravo predstavlja.

Život

Izvor: Istorijskizabavnik

Sreda, 23.02.2022.

09:42

Kako je Jovan Jovanović dobio nadimak - Zmaj
Foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock

Prvo, čika Jova Zmaj nadimak uopšte nije dobio po mitskoj životinji.

U mladosti su ga zbog niskog rasta zvali Kiš Janoš - na mađarskom "mali Jovan” i verovatno bi to bio nadimak po kome bi ga zapamtile i buduće generacije čitalaca da 1864. nije pokrenuo satirični list koji se zvao - Zmaj.

To je zapravo igra reči - "Zmaj" je "3. maj", kada se čita na ćirilici.

Ovaj datum predstavlja sećanje na događaj iz 1848. godine (po julijanskom kalendaru) kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština na kojoj su Srbi postavili svoje zahteve i tražili autonomiju u okviru Austrougarske monarhije.

Književnik je smatrao da je to izuzetno značajan događaj u istoriji Srba u Vojvodini pa je tako "krstio” svoj list, pa su i njega prijatelji uskoro počeli tako da zovu verovatno malo i iz šale jer je on, onako sitan, odjednom postao - zmaj!

Čak i nakon prestanka izlaženja Jovana su nastavili da zovu "Zmaj” i - nadimak je rođen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: