"Molim roditelje da izboje do 15 pre nego što objave fotografiju dece na mrežama" VIDEO

Sedmogodišnja devojčica iz Rusije preko društvenih mreža zaradila je više od 28 miliona dolara i šesta je na Forbsovoj listi influensera. Kada govorimo o Srbiji, postoji tendencija roditelja - naročito "mamećih" profila na Instagramu, da zarađuju na račun svoje dece.

Život

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

10:18

Foto: Profimedia

Međutim, postavlja se pitanje imaju li mališani pravo na privatnost, i koliko im je bezbednost ugrožena postavljanjem fotografija na društvenim mrežama?

"Nemam ništa protiv mama influenserki. Broj pratilaca ne znači ništa. Ali pitanje je da li i koliko smemo da zarađujemo na konto svoje dece. Sporno je što se ne vodi računa o bezbednosti dece - gde fotografije mogu da završe, ne vodi se računa ni o reputaciji sopstvene dece", rekla je za TV Prva stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev.

Iako roditeljima niko ne može da zabrani da objavi fotografiju sopstvenog deteta, Jonev apeluje: "Molim roditelje da izboje do 15 pre nego sto objave fotografiju dece. Neka se zapitaju sa kojom namerom to rade. Ne treba preterivati, pa ni kada je u pitanju zarada ukoliko se narušavaju navedeni aspekti".

Govoreći o profilima poznatih mama sa Instagrama, i o tome gde je granica kada je u pitnaju bezbednost dece čije slike objavljuju, Jonev kaže da je psotoji pojačana tendencija da se od toga zarađuje, ali da je to zapravo mit.

"Ne dešava se svima, mali je procenat onih koji zarađuju. Tržište Rusije je veće od srpskog", kaže Jonev i dodaje da joj se veliki broj tih profila obraća za pomoć.

"Grade marketing priču oko dece, pa se pitaju da li preterujem. Prvi put kada se zapitaju - neka sklanjaju svoje dete sa Instagrama", savetuje Jonev i zaključuje: "Ja kao majka, a onda kao stručnjak, ne želim da rizikujem".

Influenserka Barbara Milenković, koja je na društvenim mrežama prisutna od 13. godine, a danas ima oko 2 miliona pratilaca, kaže da je u početku njenim roditeljima bilo čudno što snima za Jutjub.

"Od početka mi je bilo zanimljivo. Tada to nije bilo popularno, pa oni nisu razumeli. Posle godinu dana, rekli su ok. Imaćeš našu podršku, ali imamo tvoje lozinke i čitamo sve. Ako deca imaju idola, roditelji treba da budu upućeni koga njihovo dete prati", kaže Barbara.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: