Ilon Mask počinje testiranje moždanih čipova na ljudima

Implantati za koje Mask kaže da bi mogli da omoguće paralizovanim ljudima da hodaju već su testirani na majmunima i zamorcima.

Život

Izvor: Jutarnji list

Petak, 21.01.2022.

18:08

Ilon Mask počinje testiranje moždanih čipova na ljudima
Foto:EPA/FILIP SINGER / POOL

Neuralink, američka neurotehnološka kompanija u vlasništvu Ilona Maska, počela je da traži ključne zaposlene za sprovođenje kliničkih ispitivanja, što ukazuje na skori početak testiranja njihovih moždanih implantata na ljudima, piše Gardijan.

Neuralink je objavio oglase za posao direktora kliničkih ispitivanja i koordinatora kliničkih ispitivanja. U oglasima se navodi da će zaposleni blisko sarađivati sa nekim od najinovativnijih lekara ove epohe i vrhunskim inženjerima, kao i sa prvim učesnicima Neuralinkovog kliničkog testiranja.

Mask, čije bogatstvo vredi 256 milijardi dolara, rekao je prošlog meseca da je veoma optimističan u pogledu ovih projekata i tvrdi da bi implantati mogli da "omoguće tetraplegičarima da hodaju".

On se nada da će američka uprava za hranu i lekove odobriti upotrebu ovih čipova.

"Mislim da sa Neuralinkom imamo šansu da ozdravimo i učinimo funkcionalnim telo osobe sa oštećenom kičmenom moždinom. To smo uspeli da postignemo kod majmuna i zamorčića, a sprovodimo mnoga testiranja i potvrđujemo da je implantat veoma bezbedan i pouzdan i da se može bezbedno ukloniti", rekao je Mask.

Međutim, kako podseća Gardijan, ovaj multimilijarder, koji je na čelu kompanija "Tesla" i "Spejs iks”, ima dugu istoriju velikih obećanja vezanih za Neuralink.

Pre tri godine verovao je da će prvi implantati u glavu čoveka biti ugrađeni 2020. godine, a između ostalog je tvrdio da će se implantati puniti bežično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: