Norveški NATO oficir Knut Flovik Toresen obišao manastire Gračanicu i Draganac

Norveški Nato oficir Knut Flovik Toresen koji je u proleće 2004. kada je bio Pogrom i agresija od strane Albanaca na Kosmetu spasio manastir Gračanicu od uništenja i paljenja, kao što su uradili sa mnogim svetinjama na Kosmetu.

Život

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

18:02

Norveški NATO oficir Knut Flovik Toresen obišao manastire Gračanicu i Draganac
Foto: milosk50/ Shutterstock

Zanimljivo je i to da se on 2002. krstio u srpskoj crkvi u Skugriću kod Modriče u Republici Srpskoj, iste godine se venčao i oženio Srpkinjom. Zajedno imaju dvoje dece, norveško-srpske koja su takođe krštena u Skugriću, zato i ne čudi što je preko dva dana bio i neprekidno rukovodio odbranom Gračanice (u NATO uniformi) i kako kaže i njegove pravoslavne svetinje, i tako nije dozvolio da i ona bude uništena i spaljena, prenosi Đorđe Bojanić

Norveška filmska ekipa u sastavu: Knut Flovik Toresen istoričar, Branko Dimeski producent, Kjetil Palmquist reditelj, i Terje Holm stručni saradnik, su kroz Srbiju na proputovanje. Trenutno borave na Kosmetu, gde su i dočekali uz liturgiju Pravoslavnu Novu godinu u manastiru Draganac zajedno sa igumanom Ilarionom. Danas su obišli i Gračanicu i trenutno obilaze srpske svetinje. U Srbiju boraviće do 17. januara gde će snimiti finalne kadrove za film o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj (STRADANjE SRBA U KARAŠJOKU) u Nišu i Beogradu, naglašava Đorđe Bojanić.

Otac Ilarion starešina manastira Draganac uručio priznanje istoričaru i NATO pukovniku Knutu Floviku Thorasenu za doprinos u odbrani Gračanice i Srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

Posle liturgije u manastiru Draganac i vatromet u čast nove Pravoslavne godine 2022. kome je prisustvovala norveška produkcija.

Norveška produkcija obišla je i crkvu Sv. Vasilija Ostroškog u Leposavić, tamo ih je dočekao sveštenik Dragan Đukić.

Bilo je planirano da ekipu norveške produkcije POX dočeka episkop Teodosije, iz razloga što je episkop Teodosije pozitivan na Kovid virus, do prijema nije došlo. Planirano je da ekipu dočeka u Patrijaršiji i patrijarh Porfirije, iz istih razloga je i to odloženo, prenosi Đorđe Bojanić.

Norveški NATO oficir Knut Flovik Toresen koji je u proleće 2004. kada je bio Pogrom i agresija od strane Albanaca na Kosmetu spasio manastir Gračanicu od uništenja i paljenja, kao što su uradili sa mnogim svetinjama na Kosmetu. Zanimljivo je i to da se on 2002. krstio u srpskoj crkvi u Skugriću kod Modriče u Republici Srpskoj, iste godine se venčao i oženio Srpkinjom. Zajedno imaju dvoje dece, norveško-srpske koja su takođe krštena u Skugriću, zato i ne čudi što je preko dva dana bio i neprekidno rukovodio odbranom Gračanice (u NATO uniformi) i kako kaže i njegove pravoslavne svetinje, i tako nije dozvolio da i ona bude uništena i spaljena, prenosi Đorđe Bojanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: