Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji

Niz medija u regionu je vest o zabrani oko 4.000 štetnih hemikalija u Evropskoj uniji predstavilo kao "zabranu tetoviranja u boji".

Život

Izvor: tportal.hr

Utorak, 04.01.2022.

14:17

Tetovaže u boji nisu zabranjene u Evropskoj uniji
Foto:EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Iako neke od hemikalija jesu česti sastojci pojedinih mastila za tetoviranje, ova zabrana nije usmerena na tetoviranje u celosti, te postoje alternative za zabranjene sastojke.

Evropska unija je zabranila 4.000 hemikalija, među kojima je i isopropanol alkohol, čest sastojak mastila za tetoviranje.

Regulacije EU koje se tiču hemikalija, poznate kao REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – registracija, evaluacija, autorizacija i restrikcija hemikalija), a čija ažurirana verzija podrazumeva pomenutu zabranu, usvojile su 2020. godine, kako ističe BBC, sve zemlje članice EU.

Na zvaničnoj internet-stranici Evropske agencije za hemikalije (European Chemicals Agency – ECHA) navodi se:

Ograničenje obuhvata, na primer, hemikalije koje izazivaju rak ili genetske mutacije i hemikalije koje su toksične za reprodukciju, kao i one koje izazivaju preosetljivost i iritacije kože. Cilj nije da se zabrani tetoviranje, već da boje koje se koriste za tetovaže i trajnu šminku budu bezbednije.

Zabrana uvedena u Evropskoj uniji, dakle, ne odnosi se na tetoviranje u boji u celosti niti na mastila za tetoviranje generalno. Odnosi se, zapravo, na određene hemikalije koje se, između ostalog, koriste u nekim od mastila za tetoviranje. Zabranjenih hemikalija ima i u proizvodima trajne šminke, te sama zabrana nije usmerena isključivo na tetovaže.

Dakle, u Evropskoj uniji od 4. januara 2022. godine nisu zabranjene "tetovaže u boji" ni "tinta za tetoviranje", već hemikalije koje se koriste u nekim od mastila. To će znatno otežati proces tetoviranja na neko vreme, dok druge vrste mastila ne dođu u salone za tetoviranje, ali ova zabrana ni u kom slučaju ne podrazumeva onemogućavanje tetoviranja u boji.

(ovo je ispravka prethodno objavljene vesti)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: