"I onda je Perica... " - Biraj, Goli otok ili gulag

Život u SFRJ, osim povoljnih kredita i samoupravljanja, nosio je sa sobom i niz opasnosti. Jedna od njih je bila svakako i trasiranje na Goli otok u slučaju verbalnog delikta. Možda je iz današnje vizure nezamislivo, ali pričanje viceva, pa čak i smejanje istim, je u Sovjetskom savezu ili Jugoslaviji moglo biti ozbiljno krivično delo, sa nesagledivim posledicama. Ovo su neki od viceva koji su Jugoslovene i Sovjete slali na višegodišnje zatvorske kazne i prinudni rad.

Život

Izvor: Povijest.hr

Petak, 24.12.2021.

16:14

Foto: Profimedia

Ništa ti se loše neće dogoditi

Dva Rusa razgovaraju. "Da li je tačno da u Sovjetskom Savezu imamo slobodu govora, kao i u SAD?", pita se prvi. Drugi će reći: "Apsolutno"! U SAD možete doći ispred Bele kuće i viknuti: "Dole Regan!" i ništa vam se loše neće dogoditi. Isto tako, možete doći na sred našeg Crvenog trga u Moskvi i viknuti: "Dole Regan!" i takođe vam se ništa loše neće dogoditi.

Četiri radna logora

"Druže Brežnjev, da li je tačno da sakupljate političke viceve?", upitao je neko sovjetskog državnika, na šta je on klimnuo glavom. "A koliko ste ih do sada sakupili?", upitali su radoznali. Brežnjev im je kao iz topa rekao: „Četiri radna logora“.

O sovjetskim tenkovima i sovjetskoj štampi

Aleksandar Veliki, Julije Cezar i Napoleon su sa neba posmatrali paradu na Crvenom trgu četrdesetih godina prošlog veka. "Da sam imao sovjetske tenkove, bio bih nepobediv!", uzdahnuo je Aleksandar. "Da sam imao sovjetske avione, osvojio bih ceo svet!" – dodao je Cezar. "Da sam imao list kao što je sovjetska "Pravda", svet nikada ne bi čuo za Vaterlo!" rekao je Napoleon tužno.

Socijalizam u Sahari

Dva prijatelja ćaskaju. "Šta bi bilo kada bismo u Saharu uveli socijalizam?", zapitao se prvi. Posle kratkog razmišljanja, drugi je odgovorio: "Proveli bismo prvih pedeset godina u pregovorima i planiranju... A onda bi Sahara odjednom ostala bez peska!"

Sloboda govora

"Šta je zajedničko sovjetskom i američkom ustavu?", pitala je učiteljica malog Aljošu. "I jedni i drugi garantuju slobodu govora", odgovorio je dečak. "Bravo", pohvalila ga je učiteljica. "A znate li po čemu se razlikuju?" Aljoša je razmislio: "Američki ustav garantuje slobodu i posle govora."

To jednostavno nije

Dva prijatelja razgovaraju. "Koja je razlika između kapitalističke i marksističke bajke?", pita se prvi. Drugi odgovara: "Kapitalistička bajka počinje rečima "Bilo jednom", a marksistička bajka "Uskoro, drugovi, uskoro".

Ni riba ni meso

Ušao starac u jednu jugoslovensku radnju i pita prodavačicu: "Nemaš mesa?" Ona odgovara: "Ne, druže, mi smo prodavnica bez ribe... Prodavnica bez mesa je preko puta!"

Prvo dolaze brkovi, a zatim glava

Staljin je bio pozvan na premijeru sovjetske komedije. Po izlasku iz bioskopa saradnicima je šapnuo: "Film nije loš, ali drski glavni glumac ima iste brkove kao i ja. Pucaj!" Neko hrabar je pokušao da urazumi državnika: "Druže Staljine, možda bismo radije mogli da ga nateramo da se obrije?" Staljin je rekao: "Sjajna ideja, 'Obrijte', pa ga ubijte!"

Fabrika šrafova

Tito u obilasku fabrike. "Koliko šrafova proizvedete dnevno?", upitao je radnika. "Deset, druže Tito", odgovorio je radnik. "Samo toliko!?", odbrusio je Tito. "Ja bih na tvom mestu napravio bar pedeset! Radnik je rekao: "To je zato što ste vi bravar, a ja sam diplomirani ekonomista."
Foto: Profimedia
Crna zastava

Došao je čovek na Trg Republike, a svuda su bile crne zastave. Muškarac je prišao policajcu i upitao ga: "Zašto su okačene crne zastave?". Reći će: "Umro je drug Tito". Posle pola sata, isti čovek se vratio policajcu i postavio mu isto pitanje. Agencija za provođenje zakona ljuta: "Ali, čoveče, jesi li gluv ili glup? Već sam ti rekao, Tito je umro!" Čovek se nacerio: "Uh, kako to volim da čujem!"

A ti sine

Posle rata, Tito prolazi ulicom i sreće stariju ženu. "Smrt fašizmu, babo!", zadirkivao je. Otpozdravila mu je: "I tebi sine i tebi!".

O miševima

Staljin je imao velikih problema sa miševima - množili su se u njegovoj kancelariji u Kremlju i nikada nije uspeo da ih otera. Jedan podređeni mu je savetovao sledeće: "Proglasite svoj kabinet za kolektivnu farmu... Polovina miševa će pobeći glavom bez obzira, a druga polovina će umreti od gladi".

Najsmešniji vic

Godine 1937. ispred sudnice su se sastala dvojica sovjetskih sudija. Jedan se glasno smeje.
"Zdravo drugar! Zašto se smejete?", upitao je ozbiljan sudija svog kolegu. "Upravo sam čuo najsmešniji vic", odgovorio je. "Reci mi da i mene nasmejem!", upitao je drugi sudija. "Ne mogu... Upravo sam osudio čoveka koji mi ga je ispričao na deset godina u gulagu!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: