Večiti buntovnik i genije: Kako je slava uništila velikog Džima Morisona? VIDEO

Jedanaest meseci nakon venčanja Stiva i Klare Morison, Džim je rođen, baš na današnji dan. Njegov otac je bio konzervativni oficir, dok je njegova majka bila više slobodnog duha, ćerka advokata iz Viskonsina.

Život

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

19:10

Večiti buntovnik i genije: Kako je slava uništila velikog Džima Morisona? VIDEO
Foto: Profimedia

Džim Morison je, kao i većina iz tog doba, bio dete ratnog bejbi buma koji se dogodio kasnih četrdesetih.

Posle Drugog svetskog rata, porodica se preselila u Melburn na Floridi gde je Stiv bio stacioniran. U to vreme Džim i njegova majka će morati da žive sa porodicom njenog muža u Klirvoteru na Floridi.

Kao i njegov otac, Džim je imao veoma strogo vaspitanje. U kući njegove bake i dede, viđali su ga, ali retko čuli. Pošto su bili stariji ljudi, bili su veoma nestrpljivi sa dečakom.

Ni za Klaru stvari nisu bile sjajne. Stivovi roditelji su bili veoma religiozni ljudi koji nisu pili, pušili niti su tolerisali bilo kakvo čudno ponašanje. Bila je mlada žena koja je čeznula za nezavisnošću koju bi njen sopstveni dom mogao da obezbedi. Imajući malo slobode u njihovoj kući, čeznula je za povratkom svog muža, pa joj je 1946. godine laknulo jer je zbog završetka rata ponovo bila spojena sa njim.

Na kraju je porodica napustila Floridu i preselila se u Novi Meksiko, gde je Stiv postao instruktor u jednom od vojnih programa za atomsko oružje.

Jednom dok je sedmogodišnji Džim putovao sa roditeljima autoputem nedaleko od grada u kojem su živeli, naišli su na prevrnuti kamion koji je prevozio Pueblo Indijance. Oni su bili izbačeni iz vozila i ležali su po celom putu povređeni i umirali. Ovaj incident je teško pogodio Džima i ostao mu u sećanju dugi niz godina. Često bi se pominjao incident, tvrdeći da je jedna od duša Indijanaca ušla u njegovo telo u trenutku njihove smrti.

Kada je Džim postao tinejdžer, njegova porodica se ponovo preselila, ovog puta u Alamedu u Kaliforniji. Alameda se nalazi u blizini San Franciska i poznata po svojoj pomorskoj vazdušnoj stanici. Životni stil je bio mnogo drugačiji od onog na koji je navikao u Novom Meksiku. Džim je morao da pređe sa ruralnih puteva na nove društvene nijanse severne Kalifornije. Više nije bilo kul voziti se biciklom do škole, a ni čiste Levis farmerke, pa je morao da obavesti majku da ih ne pere baš svake nedelje.

Da bi privukao pažnju kolega iz razreda, uradio bi bilo šta glupo samo da bi bio primećen. Jednom prilikom vezao je kanap oko uha, a drugi kraj stavio u usta. Na pitanje šta radi, odgovorio je da mu je u grlu bila mala kofa i da je skupljao pljuvačku za medicinske pretrage.

Jedna od Džimovih omiljenih zabava bilo je čitanje. Voleo je časopis MAD, ali se zaljubio u "On the Road" Džeka Keruaka. Tamo je saznao za novi termin koji će pratiti novi stil života: Bitnik. Na sreću po Džima, sedište svih kljunovaca bilo je samo četrdesetak minuta udaljeno u Nort Biču. Džim i njegovi prijatelji bi često posećivali Nort Bič, proveravajući sve prodavnice i neobične knjižare. Posebno je voleo knjižare koje su prodavale cenzurisane knjige. Tamo je jednom sreo lokalnog pesnika u jednoj od ovih knjižara. Pesnik ga je pozdravio i Džim je pobegao.

Iako je Džim polako postajao buntovnik, uvek je postizao odlične ocene. Bez mnogo truda uspeo je da održi visok prosek i dva puta se našao u počasnoj listi. Njegov IQ je bio 149. Njegovo prvo pravo upoznavanje sa muzikom bilo je kada je kao tinejdžer posetio ljigave barove na Route 1, u blizini Fort Belvoir, da sluša crne bluz pevače.

Njegov drugi je bio na koledžu kada je upoznao svog budućeg klavijaturistu, Reja Manzareka. Džima je privlačila Rejeva muzika i često je slušao njegov bend kako svira. Rick and the Ravens, Rejov bend, ponekad je svirao u Santa Monici, u baru koji se nalazi na obližnjoj plaži.

Tokom studentskih godina, Džim se takođe bavio drugom formom umetnosti: pravio je male čudne skice sablasnih figura koje su se bavile nasiljem, pedofilijom, seksualnošću, itd. Sve je to dovelo do još čudnije filmske karijere. Uskoro će sve to ostaviti iza sebe da bi osnovao bend sa prijateljima sa fakulteta.

Bacio diplomu i postao rok muzičar

Kada je Džim obavestio svoje roditelje da će baciti fakultetsku diplomu da bi ostvario svoje snove kao pevač u rok bendu, njegov otac se šokirao. Brzo je podsetio Džima na napuštene časove klavira i vreme kada je odbijao da peva božićne pesme sa porodicom. Džimov otac je bio ljut jer je platio sav taj novac za školovanje na fakultetu i sada je Džim bio spreman da sve to baci iz hira.

Nakon svega toga, Džim više nikada nije pisao svojim roditeljima. Ubrzo nakon diplomiranja na UCLA 1965., Džim se pridružio hipi sceni. Džim se nastanio ispod šetališta kod plaže gde je provodio vreme uzimajući drogu i pišući pesme, sve dok nije naleteo na prijatelja Reja Manzareka, bivšeg kolegu iz razreda. Rej je bio klavijaturista u malom lokalnom rok bendu koji se borio protiv svih drugih bendova u okolini. Da bi postao veliki, trebalo mu je nešto ili neko poseban da bi se bend izdvojio od ostalih, a to je bio Džim.

Rej je bio izuzetno impresioniran nakon što je pročitao neku od Džimovih pesama i predložio je da sastave bend. Ubedio je Džima da mogu da muziciraju njegovu poeziju i da on može da peva svoje pesme na sceni. Džim je već imao želju da sastavi bend, ali nije imao viziju ili članove da ga okupi. Angažovali su dva nova člana, Robija Krigera, gitaristu i Džona Densmora, bubnjara i počeli da sviraju u klubovima na Sanset Stripu. Ubrzo su dobili zasluženo priznanje i prešli u "bolje" klubove.

Do početka 1966. godine, bend je imao oko dvadeset pet autorskih pesama na svom repertoaru. Jedna od njih je bila "Kraj", pesma ne o smrti kako većina veruje, već o izbledeloj ljubavi. Snimili su svoj prvi album 1967. godine, "The Doors", koji je objavljen i brzo je dobio univerzalno priznanje. "Light My Fire“ je postao prvi zaista veliki hit singl grupe, a zatim ih je lansirao na prvo mesto na muzičkim listama.

Potom se Džim zbog medijskog pritiska seli sa devojkom Pamelom u Pariz. Sve vreme dok je Morison bio u Parizu, mnogo je pio. Voleo je bistroe i kafiće. Tada su počeli i problemi sa depresijom.

Depresija ga je koštala života.

Te večeri kada je preminuo, prijatelji su ga pozvali da im se pridruži u jednom restoranu, ali je odbio jer nije hteo da ih opterećuje depresivnim stanjem, ali su ga na kraju nagovorili. Ćutao je tokom celog obroka, pa odvezao Pamelu kući i otišao u bioskop. Gledao je "Pursued" sa Robertom Mičamom u glavnoj ulozi. Glasine kažu da je šetao do kuće jer mu nije bilo dobro, a kada je stigao, otišao je da se okupa.

Tokom kupanja, povratio je malu količinu krvi. Ovo je bilo uobičajeno za njega i njegova devojka Pamela nije mislila da nešto nije u redu. Ubrzo je otišla u krevet i ostavila ga u kadi. Kasnije se probudila jer joj se nije pridružio, tada ga je našla. Ruke su mu bile prebačene preko ivica kade, a glava mu je bila zabačena unazad, a duga kosa mu je bila spuštena i mokra. Imao je osmeh na svom obrijanom licu. U početku je Pam pomislila da izigrava još jednu od svojih bolesnih šala, ali je onda primetila da ne diše i pozvala je jedinicu za reanimaciju. Posle njih su na lice mesta stigli lekar i policija. Bilo je prekasno, to je bio kraj za Džima.

Sahrana je brzo i tajno sprovedena. Pamela je podnela smrtovnicu u američkoj ambasadi, u kojoj je identifikovan kao Džejms Daglas Morison. Takođe je rekla da nema drugih živih rođaka. Zvanični uzrok smrti je naveden je kao srčani udar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: