"Osuđena bez suda" – tajna Jovanke Broz: Rođaka Nikole Tesle, zadržala devojačko prezime

Ne postoji niko u regionu, pa čak ni u svetu, ko se uz pomen Josipa Broza Tita ne seti odmah i Jovanke Budisavljević Broz. Manje poznat podatak je da je ona imala dva prezimena, jer je i posle venčanja sa Titom zadržala svoje devojačko.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

15:24

Foto: Profimedia

Njenim životom nauka se nije bavila, ali je o njoj pričano i pisano svih ovih godina, često tendenciozno i maliciozno. Ali, i pored tih tekstova i biografija, nemamo odgovor na to – šta se desilo Jovanki Broz, kako je rekao istoričar Ognjen Karanović na tribini "Slučaj Jovanke Broz".

Jovanka je rođena na današnji dan 1924. godine u seoskoj porodici, u mestu Pećane u Lici u porodici oca Mihajla i majke Milice. Istoriografija je zabeležila nekoliko uglednih članova porodice Budisavljević.

"Jedan od Jovankinih rođaka bio je i Nikola Tesla, jer je njen rođak Toma Budisavljević bio Teslin pradeda", istakao je svojevremeno Karanović.

Danas je bio dan, Dan Republike

Osnovnu školu Jovanka je završila u rodnom selu, ali nije nastavila redovno dalje školovanje iz porodičnih razloga. Godine 1941. na tom području pokrenut je otpor srpskog naroda, a upravo u Jovankinoj kući u Pećanima, tog leta, upriličeni su prvi sastanci četničke vojske, tada jugoslovenske vojske i predstavnika partizanskog pokreta.

Prema sopstvenim tvrdnjama, 1941. i 1942. godine, Jovanka Budisavljević se borila u ženskoj ličkoj omladinskoj četi, a onda i u sastavu omladinske čete na Kordunu. Potom se obrela u čuvenoj Ličkoj diviziji.
Foto: Profimedia
Tita je upoznala 1944. godine neposredno pre desanta na Drvar. Karanović je rekao da je Tito obratio pažnju na nju, jer je bila izrazito lepa devojka.

Broz je tada živeo u Belom dvoru sa Davorjankom Paunović zvanom Zdenka, koja je umrla od tuberkuloze 1946. godine. Političke strukture oko Tita procenile su da mu treba olakšati taj period žaljenja. Izbor je pao na Jovanku.

Međutim, sve do 1952. godine široj javnosti ona je bila nepoznata, a redovno je i pedantno obavljala svoja zaduženja – vodila brigu o poverljivoj arhivi, a kasnije i o Titovim ličnim dokumentima.

Misterija Titovog kuma: Najmoćniji čovek Jugoslavije koji je svoje tajne odneo u grob VIDEO

U tom periodu završila je gimnaziju i daktilografski kurs. Upisala je studije književnosti, ali ih nije završila. Godine 1951. Tito, s kojim je već godinu ili dve bila bliska, odlučio je da je zaprosi. Kada su se venčali, on je imao 60, a ona 28 godina – istakao je Karanović.
Foto: Profimedia
Sve do 1975. godine predstavljana je kao njegova žena i njegov lični i snažni "oslonac” u susretima sa mnogim izazovima koje je jugoslovensko društvo moralo da savlada kako bi uopšte bilo u prilici da opstane.

Prvi put je od Tita odvojena 1975. godine u Igalu, pod optužbom komunističke kuhinje da kuje zaveru da Tita svrgne s vlasti i s generalom Đokom Jovanićem preuzme vlast, navodi Dnevno.rs.

"Tito. Večni partizan", sa distance od 40 godina

Dve godine kasnije ona i Tito su definitivno razdvojeni; prekinut je svaki kontakt između njih. Ona je bila u izolaciji. U vili u Užičkoj broj 15 dočekala je vest o Titovoj bolesti, a potom i o njegovoj smrti 1980. godine.

Najpre joj nije dozvoljeno da prisustvuje Titovoj sahrani, ali na intervenciju premijerke Indije Indire Gandi ta odluka je promenjena.

U narednim mesecima oduzeti su joj svi lični predmeti, i uz pretnju pištoljem preseljena je u drugu, potpuno neuslovnu kuću.

"U izolaciji, bez prihoda, mada je imala pravo na penziju, provela je naredne 33 godine, a da nikada niko zvanično nije objasnio zašto je bila kriva bez krivice i osuđena bez suda", zaključio je tribinu istoričar Karanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: